Ulla Torstensson, en av fem döttrar till bruksdisponent Lage Westerberg och dennes hustru Dorrit, kan blicka tillbaka på ett långt och händelserikt liv med minnen som varit både angenäma och mindre roliga.

Till den sistnämnda kategorin hör branden i herrgårdsbyggnaden en vinterdag 1995 som förstörde allt. Bland annat gamla fotografier. Ulla och hunden klarade sig, som tur var, undan röken och lågorna.

– Jag höll på att sätta upp gardiner när det började brinna, berättar hon och tillägger:

Artikelbild

– Jag hann inte sätta på mig kappan.

Hon flyttade in i en flygelbyggnad, avsedd som gästbostad åt besökare vid bruket. Där har hon bott sedan dess.

Ulla Torstenssons släkt har långa band till Gusum och ortens bruk.Magnus Westerberg (1671-1723) blev 1713 delägare i Gusums bruk tillsammans med svågern Georg Spalding (1671-1721) från Norrköping. Bruket etablerades av Henrik de Try 1653. Från början av 1800-talet har det endast varit personer med koppling till släkten Westerberg som styrt bruket.

En alldeles särskild bruksägare var Maria Westerberg (1674-1764), som efter maken Magnus Westerbergs frånfälle blev delägare i bruket. Hon var känd som en handlingskraftig kvinna:

– Hon såg till att kyrkan i Gusum byggdes, berättar Ulla som är en flitig kyrkobesökare.

En riktigt stor framgång blev tillverkningen av blixtlås, som startade 1931.

– Vi var mäkta stolta när vi fick blixtlås hit! säger Ulla.

Hennes far Lage – som var bruksdisponent från 1912 till sitt frånfälle 1944 – kom i kontakt med schweizaren Martin Othmar Winterhalter som köpt ett patent av uppfinnaren Gideon Sundbäck, uppväxt i Sverige men verksam i Amerika. Sundbäck uppfann den typ av blixtlås som används än i dag, och konstruerade en maskin för tillverkning av blixtlåsen.

Ulla Torstensson har gott minne, även för detaljer. Dagen när vi träffas hemma hos henne för födelsedagsintervjun har hon fått ett plåster i ansiktet, efter ett ingrepp som inte läkt ännu – så vi använder en annan bild till reportaget. Men annars är hon i god form. Hon berättar om ungdomsåren – när hon gick på flickskola i Norrköping, men inte trivdes så bra där. Därefter studerade hon på Bar-Lock-institutet i Stockholm, som hade kontors- och sekreterarutbildning.

– Jag fick jobb på varuhuset Bredenbergs vid Drottninggatan. Jag var där i tre-fyra år. Sedan träffade jag min man, berättar hon.

Blivande maken, Lennart Torstensson, träffade hon första gången på en affärsmiddag på herrgården. Lennarts far var ditbjuden som kund till bruket.

Men om ödet velat något annat, kanske hon hade blivit grevinna. En gång inbjöds hon till dans på herrgården Herrborum i Sankt Anna. Unge greven Magnus Stenbock var värd för tillställningen.

– Hans mor hade bjudit in flickor till dans. Jag och min syster blev inbjudna och hade nya klänningar, minns hon.

Moderns baktanke med inbjudan var nog egentligen att sonen skulle fatta tycke för någon av flickorna – men han förblev ogift.

Ett annat minne från förr var när familjen skaffade bil och övergav häst och vagn som färdmedel:

– Vi hade en kusk som var så arg när han skulle köra bil istället, säger Ulla som själv körde bil till för bara några år sedan.

Gusum har runt 1 200 invånare och bruket är ett minne blott, men det finns ett bruksmuseum där Ulla är aktiv i arbetsutskottet:

– Vi brukar äta frukost här hos mig inför våra möten, säger hon.

Hon har också varit ordförande i lokala Röda korskretsen i 50 år. I fjol lämnade hon styrelsen.

– Jag övetog efter min mor som var tidigare ordföranden, berättar hon.

I Röda Korset har hon engagerat sig för flyktingfamiljer. Träffarna sker i Folkets hus:

– Det är hyggligt att vi får vara i Folkets hus. Vi pratar, stickar och syr. Det finns även lärare som hjälper till så att de får lära sig språket, säger Ulla som gärna ger en hjälpande hand:

– Man kan ju inte låtsas om att de inte finns, säger hon om de som flytt kriget och bosatt sig i lugna Gusum.

Den 5 juni firar Ulla Torstensson 100-årsdagen med öppet hus i trädgården under några eftermiddagstimmar. Hon hoppas att solen är generös, men för säkerhets skull ordnas det med ett tält.

Hon är sannolikt den "Westerbergare" som blivit äldst. Men ingifta Maria Westerberg, delägare i bruket på 1700-talet, blev 90 år.

– Det är nog Marias gener som sitter där! säger Ullas dotter Kicki Torstensson.