De vill lyfta golfrestaurangen till en ny nivå

Ny meny, renoverad matsal och längre öppettider. Så vill de nya ägarna lyfta restaurangen på Bråvikens golfbana. ”Gör vi jävligt bra mat och har bra service är det värt en liten omväg”, säger kocken Jimmy Grip.

Jonatan Zetterblom och Jimmy Grip tar över golfrestaurangen på Bråvikens golfbana och ser fram emot att öppna i april när golfsäsongen startar.

Jonatan Zetterblom och Jimmy Grip tar över golfrestaurangen på Bråvikens golfbana och ser fram emot att öppna i april när golfsäsongen startar.

Foto: Niclas Sandberg

Vikbolandet2024-01-21 05:00

Bråvikens golfklubb har stått utan krögare till Manheims säteri, som är banans restaurang, sedan i höstas då de gamla krögarna valde att tacka för sig efter att ha drivit restaurangen i åtta år. Nu är det klart att Jimmy Grip och Jonatan Zetterholm tar över. De öppnar upp restaurangen i april och ska driva verksamheten minst tre år framåt.

– Vi satsar på husmanskost, med min egen twist. Det blir näringsrikt, ordentliga portioner och mycket grönt. Vi kommer försöka minska på kött av hälso- och hållbarhetsskäl. Jag har tagit kontakt med lokala matproducenter med förhoppningen att kunna använda många lokalproducerade råvaror i köket, säger Jimmy Grip som ansvarar för restaurangen.

undefined
Jonatan Zetterblom och Jimmy Grip tar över golfrestaurangen på Bråvikens golfbana och ser fram emot att öppna i april när golfsäsongen startar.

Jimmy Grip är 33 år och har jobbat i restaurangkök sen han var fjorton år. De senaste tre åren har han varit kökschef på Hylinge bistro på Hylinge golfbana vid Västra Husby.

– Jag har lärt mig väldigt mycket där men kände att det var dags att testa och driva något själv. Det har en liknande utgångspunkt fast en annan plats.

Med in i utmaningen att driva restaurang har Jimmy Grip kompanjonen Jonatan Zetterblom, som tog initiativet att ta över verksamheten. Han är också är entreprenör inom byggsektorn och ansvarar för marknadsföring och sälj. 

– Jag brinner för Bråvikens golfklubb. Jag är uppväxt 50 meter från banan och har sprungit här sen jag var liten, säger Jonatan Zetterblom, som också är en hängiven golfare med handicap sex.

undefined
Från och med i år kommer Manheims säteri förutom restaurangen också innehålla golfklubbens reception och shop.

Han berättar att han upplevt en minskande sammanhållning och klubbkänsla under ett antal år i Bråvikens Golfklubb, något han hoppas en nysatsning på restaurangen ska motverka.

– Golfbanans reception och shop kommer flyttas till herrgårdsbyggnaden och ligga vägg i väg med restaurangen. Det kommer skapa mer liv och rörelse i huset.

De kommer också renovera matsalarna, slipa golven och måla om väggarna. En ny lounge med soffor och tv-apparater planeras också för att skapa platser där man kan umgås och öppettiderna kommer utökas fram till sjutiden på kvällen. Även terrassen utanför restaurangen kommer fräschas upp med nytt trädäck och mer solskydd.

undefined
Matsalen kommer fräschas upp med slipade golv och färg på väggarna istället för tapeter.

Restaurangen ligger lite avsides, hur ska ni få lönsamhet?

– Det är inte så långt från Smedby eller Ljunga och egentligen inte så långt från stan heller. Gör vi jävligt bra mat och har bra service är det värt en liten omväg, säger Jimmy Grip.

Han berättar att de kommer förfoga över de rum som finns att hyra på golfbanan och därför satsa på paketlösningar med mat och boende för golfspelare. De bygger också en hemsida för att få in mer bröllop, fester och konferenser. Ännu ett ben de räknar med på att stå på är cateringverksamhet.

– Lunchen får bli basen till allting och sen trycker vi på med catering, fester och sådana saker.

De tror att de kommer behöva vara ungefär tio personer i personalstyrkan under högsäsongen och de räknar med att anställa både mer erfarna personer och några golf-ungdomar.

undefined
Jimmy Grip och Jonatan Zetterblom diskuterar kring hur de ska renovera matsalen.

Vet ni hur stort kundunderlaget är?

– De som drev det innan har haft tio bröllop per år utan en säljande hemsida och de har haft mycket baler. Vi vet att det är mellan 120 och 180 luncher per dag under högsäsong, enligt statistiken de fört. Det är en liten chansning men det är ungefär det vi vet.

De tänker att första året blir ett år då de känner sig för och hittar rätt former.

– Sen är det bara att trycka på, anställa mer och våga framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!