Yngve Gustafsson tar emot i den egna villan på Sjöviksvägen. Huset har en egen historia. Yngve visar en bild på en liten röd stuga. Det var så kåken såg ut när han och familjen köpte den 1960. Av ursprunget återstår inte mycket och Yngve berättar hur han köpte huset och därefter nästan helt själv byggde om det. Det är lätt att förstå att han lagt ner enormt mycket arbete. Bland annat grävde han ut för garage under huset.

– Det var ju så det skulle vara på den tiden.

Genomgående under vårt samtal slås man av vilken energi denne man måste haft under alla år. Det verkar dessutom finnas rätt mycket kvar av den varan fortfarande. Han tar till exempel hand om tre hus.

Artikelbild

Yngve föddes 1928 i Tranås. Han växte upp på en liten gård som hette Spångtorp norr om Grytgöl. Sju år gammal började han i Folkströms skola. I skolan gick han varannan dag. De äldre, som till exempel Yngves tre år äldre bror, turades om med de yngre att gå i skolan.

– Jag hade sju kilometer att gå till skolan. Första skoldagen följde mamma mig men annars fick jag gå själv.

Läxorna minns han att han gjorde under skolvägen.

– Det fanns inte tid till det hemma.

Artikelbild

De dagar han inte gick i skola jobbade han på gården. Det kunde vara allt från att hässja hö till att sätta potatis.

Endast 11,5 år gammal började Yngve på Domänverket. Där högg han meterved och fick så småningom bära plank.

Artikelbild

Han pratar om de kalla vintrarna på 40-talet.

– En söndag var det minus 40 och snöstorm.

Artikelbild

På gården fanns inte el. Istället var det karbidlampor som gällde. Och ved och vatten bar man in.

– Vi var välbyggda och led inte av det. Vi hällde iskallt vatten över oss och rullade oss i nysnö för att bli rena.

Kulstötning, höjdhopp, stavhopp och löpning var sådant som han och hans bror gärna ägnade sig åt. Någonstans runt 14–16 år tävlade de på skidor första gången. Just skidåkning är något som Yngve ägnat sig mycket åt. Envist har han försökt åka på minsta frost. I garaget står en prototyp till ett par rullskidor som han själv tillverkat.

– Jag kan nog påstå att jag var den första i Sverige som tillverkade rullskidor.

Men kanske var han lite före sin tid för något genomslag fick inte uppfinningen. Yngve ville ha med skidlegenden ”Mora Nisse” för att lansera produkten men fick inte riktigt gehör där. Han har i alla fall sparat ett brev från den kände skidåkaren. Själv har Yngve åkt Vasaloppet två gånger med goda resultat.

Sång och musik har alltid varit en del av Yngves liv. Han fick ett munspel redan som sjuåring. Det hade han som pojk alltid med i fickan och spelade på när skolvägen blev lång.

Dragspel har han också spelat mycket och gör ännu. I 30 år har han varit medlem i Bälgadraget i Norrköping och är det ännu. Fortfarande spelar han på och sjunger på Mariagården ibland.

Det är på Finspångs Metallverk Yngve jobbat i princip hela sitt yrkesliv, eller i alla fall 45 år. På metallverket jobbade han som maskinoperatör och kontrollant. De sista 25 åren som arbetsledare.

Det var genom jobbet han träffade sin Gun som han gifte sig med 1956. Fem år senare föddes deras dotter Carita som bor i Kanada. Gun dog 2003 och nu har Yngve en särbo.

– Det är ju trevligt att ha någon att dricka kaffe med ibland.

Några planer för firandet av sin 90-årsdag som infaller idag den 4 maj har han inte.

– Jag skulle hellre vilja fylla nio år. Då kunde jag utvecklas, säger han.