Att följa IFK Àr att slitas mellan hopp och förtvivlan

Turbulensen i vÄrt kÀra IFK fortsÀtter tyvÀrr. SÄ sent som för ett Är lÀmnade flera personer som satt pÄ viktiga positioner föreningen.

IFK Norrköpings fans kÀrlek till det egna laget har satts pÄ prov gÄng pÄ gÄng under 2021.

IFK Norrköpings fans kÀrlek till det egna laget har satts pÄ prov gÄng pÄ gÄng under 2021.

Foto: Peter Holgersson/BildbyrÄn

InsÀndare2021-12-13 19:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Bland annat lÀmnade Jens Magnusson rollen som klubbdirektör och trotjÀnaren Stefan Hellberg försvann i all hast. Som bekant skedde sedan vissa förÀndringar i styrelsen och man kunde ana ett embryo till nÄgot som Ätminstone kunde leda till viss arbetsro och stabilitet. Hellberg kom exempelvis tillbaks och Jens Magnusson fick ett erbjudande om att komma tillbaka.

För en utomstÄende kunde det inte tolkas pÄ annat sÀtt Àn att styrelseomgrupperingen hade gett avsedd effekt. Innan dess hade dessutom en ny och mycket meriterad trÀnare knutits till klubben. Allt talade för att man Àntligen kunde lÀgga fullt fokus pÄ det sportsliga. Det började vÀxa till sig en viss framtidstro men allt visade sig vara en illusion.


2021 var sportsligt den sĂ€msta sĂ€songen för IFK pĂ„ sju Ă„r. Trots en pĂ„ pappret gĂ„ngbar spelartrupp varvades bra prestationer med katastrofala bottennapp. Förutom en liten formtopp under en bit av hösten har en vinst regelmĂ€ssigt följts upp av en mindre bra eller rentav dĂ„lig prestation kommande match. 

”Att slitas mellan hopp och förtvivlan”, Ă€r nog det uttryck som passar bĂ€st nĂ€r man summerar Ă„rets sĂ€song. Vissa kanske betraktar den gĂ„ngna sĂ€songen som ett mellan- och uppbyggnadsĂ„r, men dĂ„ vill man ju Ă„tminstone se nĂ„gra tendenser i rĂ€tt riktning. Jag har sett alla IFK:s matcher och det Ă€r snarare sĂ„ att linjerna i spelet man tidigare under sĂ€songen kunnat skönja, snarare suddats ut helt de sista matcherna.


Som det inte vore illa nog – dĂ„ fĂ„r vi höra att vĂ„r nyutnĂ€mnda klubbdirektör blivit straffad för bokföringsbrott och lĂ€mnar sin post med omedelbar verkan. Timingen kunde inte vara sĂ€mre. I stĂ€llet för att fokusera pĂ„ det sportsliga blir det Ă„terigen diskussioner som handlar om styrelsen och ledningsorganisationen. 

Denna gÄng Àr det kanske inte ledningskulturen som ifrÄgasÀtts utan i stÀllet kompetensen. Kanske Àr det rekryteringsfirman som IFK anlitat som ska stÀllas till svars för att de inte gjort tillrÀckliga bakgrundskontroller. Kanske Magnus Karlsson sjÀlv skulle ha signalerat vid ett tidigare skede. Han drev tidigare ett företag som hette Springsomfan AB (ja, det hette sÄ faktiskt) som gick i konkurs redan i april 2021. Rimligen borde han förstÄtt att han inte fullgjort alla Ätaganden pÄ ett korrekt sÀtt.