Bättre hygien på caféer än äldreboenden

När det gäller restaurangbranschen finns tydliga regler för personalens hygien, menar insändarskribenten.

När det gäller restaurangbranschen finns tydliga regler för personalens hygien, menar insändarskribenten.

Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-05-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan inte låta bli att reflektera över det här med basala hygienrutiner, som är lagstadgade sedan länge, men som tydligen inte fungerar på boenden för äldre.

När det gäller restaurangbranschen finns tydliga regler för personalens hygien, för förvaring, tillagning och servering av mat, för städning och rengöring. På krogar, caféer och restauranger görs inspektioner och delas ut varningar och den restaurang som inte sköter sig kan stängas ned.

När det gäller äldre är det tydligen inte lika viktigt. År efter år har gått utan någon koll om hygienreglerna följs, tills katastrofen i dag är ett faktum. Huvudmännen har inte velat slösa pengar eller tid på utbildning av personalen eller inköp av lämpligt hygienmaterial. Dessutom skulle personalen inte hinna serva lika många brukare om de ägnade för mycket tid åt basala hygienåtgärder. 

Jag är 70+ och jag är glad att jag inte blivit intagen på ett äldreboende. Då hade jag förmodligen varit död nu.
70+