Det har blivit en rutten och osaklig kulturdebatt

Jag blir chockad över hur rutten och osaklig debatten kring Norrköpings kulturliv har blivit.

Norrköping har länge, så gott som alltid, haft ett rikt kulturliv. Staden har haft teater, konst och musik av hög klass, skriver signaturen "Inflyttad från Stockholm, kulturkonsument" Arkivbild.

Norrköping har länge, så gott som alltid, haft ett rikt kulturliv. Staden har haft teater, konst och musik av hög klass, skriver signaturen "Inflyttad från Stockholm, kulturkonsument" Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson

Insändare2023-08-28 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en "kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik" beskriver journalisten osakligt och historielöst Norrköpings kulturliv.

Hon refererar till stadens kulturchef som enligt artikeln omnämnde Norrköping som "fattigt, unket och skrämmande" innan kulturen kom till staden i och med att industrilandskapet öppnades. 

Min man, som är uppväxt i Norrköpings innerstad blev uppriktigt ledsen över att få sin stad beskriven så. Har kulturchefen verkligen sagt detta är hon felinformerad och historielös. Norrköping har länge, så gott som alltid, haft ett rikt kulturliv. Staden har haft teater, konst och musik av hög klass. Från början var detta bekostat av fabrikörer med flera som, på goda grunder, ansåg att en god stad behöver god kultur. 

Det är många som vill ha en fjäder i hatten för att ha "räddat" industrilandskapet och det må vara hänt. Men utan det stora engagemang från kulturintresserade invånare hade det nog inte kunnat ta fart. Vi hade redan då flera teatrar av bra kvalitet, ett rikskänt konstmuseum, högklassiga musikklasser och musikgymnasium som många andra kommuner tittade på med avund samt ett rikt folkligt kulturliv med musik, teater och konst. 

Med det vill jag ha sagt att Norrköping har varit en stad rik på kultur i över 100 år. På goda grunder är det något att slå vakt om. Men man måste väl få diskutera kostnader och budget utan att börja slå under bältet.