"Var tog folkets bank vägen?", NT 18/11.
Svar till F.d kund: Det var tråkigt att läsa att du inte känner igen dig i vår bank när du jämför med Sparbanken förr. I vissa fall är det förstås förståeligt, men in många fall är vi samma bank nu som förr. Tiden med sparbanksböcker och insatta femkronor när man föds är ett minne blott, men vi är fortfarande en bank för alla. Swedbanks verksamhet är fortfarande baserad på samma utgångspunkt som när Sparbanken grundades 1820: vi ska främja en sund och hållbar ekonomi för de många.
Att främja en sund och hållbar ekonomi innebär ibland att vi måste säga nej till en kund som vill låna pengar. Även om det finns borgen eller andra säkerheter. Det viktigaste när vi gör en bedömning om ett lån är kredittagarens egen betalningsförmåga. Om vi inte ser att man har en rimlig chans att betala tillbaka, kan och ska vi inte, bevilja lånet. Storleken på beloppet har ingen betydelse, vi lånar ut stora belopp när man till exempel köper hus och små belopp till annat. Vi är inte ute efter att bara ha kunder med stora lån eller stort sparande, alla är välkomna hos oss.
Andra exempel på att vi vill främja en sund och hållbar ekonomi är våra egna initiativ inom folkbildning. Tidningen Lyckoslanten har funnits i över 80 år och handlar om sparande och sparsamhet. Tidningen skickas fortfarande ut alla landets mellanstadieskolor.
Vi inspirerar också barn och unga att ta kontroll över sin ekonomi genom Ung ekonomi som vänder sig till högstadie- och gymnasieelever. Mina kollegor går ut i skolklasser och föreläser om att det är bra att spara i stället för att låna till konsumtion. Vi hjälper också de som har svårt att hänga med i den digitala omställningen genom utbildningen Digital ekonomi. Jag sitter själv i Styrelsen för Ung Företagsamhet i Östergötland, som en del i vårt samhällsengagemang. Vi har ett djupgående samarbete med vår ägarstiftelse, Sparbanksstiftelsen Alfa som stärker vårt lokala samhälle med bidrag.
Du är varmt välkommen in till mig på kontoret på en kopp kaffe om du vill veta mer.