Ge oss kortare lektionspass i skolan

Forskning visar att elever får svårare att koncentrera sig vid långa lektionspass och tappar således koncentrationsförmågan efter 45-60 minuter.

Många skolor i Sverige har lektioner som kan vara så långa som 90 minuter. Det känns både obegripligt och osmart, skriver eleverna i insändaren.

Många skolor i Sverige har lektioner som kan vara så långa som 90 minuter. Det känns både obegripligt och osmart, skriver eleverna i insändaren.

Foto: Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-03-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med det vill vi säga att man bör korta ner lektionerna och ge oss en chans till att behålla fokus! 
Om man ska jämföra med andra skolor så har finska skolor bättre skolresultat, bland annat på grund av kortare lektionspass. Många skolor i Sverige har lektioner som kan vara så långa som 90 minuter. Det känns både obegripligt och osmart. 


Till att börja med tappar man koncentrationen vid långa lektionspass och det leder till sämre skolresultat. Om man har kortare lektioner kan hjärnan på så sätt arbeta mer produktivt och i stället för att förlänga våra lektioner bör fokus ligga på att effektivisera undervisningen. 
För det andra resulterar långa lektionspass oftast i att tålamodet tar slut hos både elever och lärare, det blir ofta mindre gjort och det gynnar inte någon. Det kan leda till psykisk ohälsa hos oss elever, vilket påverkar våra skolresultat vad gäller exempelvis prov.
Dock så kommer skoldagarna att bli längre eftersom lektionerna blir fler och rasterna likaså. Men vi ser vinsterna i det här eftersom vi arbetar mer effektivt och behåller vår koncentrationsförmåga på ett bättre sätt. Vi förstår att skolor behöver förhålla sig till rätt antal undervisningstimmar och att det inte är förhandlingsbart. Däremot anser vi att vi har rätten att påverka vår egen undervisning. 


Om skolan är för ansträngande så blir eleverna skoltrötta och då är risken större att de börjar skolka och kanske hoppar av när de väl ska börja gymnasiet. I en undersökning som gjordes år 2018 (Lärarnas riksförbund) visade det sig att var tredje elev hoppar av gymnasiet, vilket är väldigt dåligt.
Om man i stället skulle korta ner lektionerna kanske fler elever skulle bli inspirerade och motiverade till vidare studier och nya lärdomar. 

Lyssna på oss, det är vi som går i skolan och har kunskap om hur vi fungerar och arbetar bäst! Vi vill se en förändring! 
Klass 8D, Djäkneparksskolan