Självklart tråkigt, eftersom jag som alla andra givare känner att man gör nytta för sina medmänniskor. Tyvärr verkar det som att Region Östergötland börjat ta oss lite för givna.
När jag började ge blod i Norrköping 1989 fanns det en blodcentral på lasarettet, de hade öppet för givning cirka tre dagar i veckan. Centralen lades ner några år in på 1990-talet. Enligt en uppgift jag hörde då slutade cirka hälften av Norrköpings blodgivare efter det! En katastrof för verksamheten kan man tycka, men från landstinget sade man att ”sammanlagt är det lika många givare i Östergötland fortfarande, för vi har nu tre blodcentraler i Linköping”. Norrköpings central ersattes av att en blodbuss åker runt till länets orter enligt ett fastställt schema. Som givare måste man numera matcha ihop sitt arbetsschema med bussens. Bussen finns en gång i veckan på lasarettets parkering, men mer sällan på andra platser i stan.
När man väl tagit sig till bussen väntar parkeringsproblemen för bilburna givare. Vid lasarettet finns två gratisplatser för givare – oftast är man tre eller fyra givare på plats samtidigt. Vill man parkera vid andra hållplatser i staden, måste man själv stå för p-avgiften! Samma sak gäller bland annat för blodcentralen i Linköpings centrum. Du måste själv betala för att kunna lämna blod …
Givare i Sörmland kan fortfarande välja att få ut den symboliska ersättningen på cirka 30 kronor i reda pengar, vilket då kan gå till tillexempel p-avgift. I Östergötland har man valet att antingen skänka pengen till välgörande ändamål eller att få ett par kalsonger, en tallrik, en bok eller liknande. När jag nämnt för personalen att det vore bra att få ut pengen i stället, har jag fått till svar att ”det går inte”. Men i Sörmland går det ju …? Nej, Region Östergötland, vill ni ha mer blod i Norrköping, får ni nog göra det lättare för givarna.
Staffan Jönsson, (ej längre) blodgivare
Svar:
Vi på Ge Blod är oerhört tacksamma för alla som ger blod. Gällande gåvosystemet så kan vi enbart svara för Ge Blod, Region Östergötland. Enligt WHO:s direktiv ska blodgivning vara frivillig och obetald, den symboliska gåva som vi har i dag är ett sätt att visa uppskattning för den gärning blodgivaren gör tillsammans med lättare fika efter blodgivningen.
I Östergötland besöker två blodbussar 46 hållplatser runt om länet, varav 11 i Norrköping för att kunna ge möjlighet till fler invånare att ge blod där de befinner sig både under dag- och kvällstid. Detta med goda resultat då närmare 50 procent av blodet samlas in vid blodbussarnas hållplatser.
Enisa Deumic, kommunikatör, Ge Blod, Region Östergötland