Högstadieelev: Ha fler kötträtter och minska matsvinnet i skolan

Eleverna har tröttnat på chili sin carne och sojafärs i tacon, hävdar signaturen "Högstadieelev". Det vore bättre att ha mindre variation i skolmaten, men servera mat som man vet att barnen gillar. Då skulle mindre mat också behöva slängas.

Utan kött blir chili con carnen chili sin carne. Ingen höjdare, om man får tro insändarskribenten.

Utan kött blir chili con carnen chili sin carne. Ingen höjdare, om man får tro insändarskribenten.

Foto: Ana Belen Garcia Sanchez/MostPhotos

Insändare2025-03-23 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill att vi ska få mer kött i skolmaten. Jag och många andra på min skola är trötta på att få chili sin carne istället för chili con carne, tacos med sojafärs istället för med riktig köttfärs etcetera. Kött är en viktig näringskälla och bra för vår hälsa. Det kan vara bra med ett vegetariskt alternativ men de flesta föredrar att ha kött i maten. Om man ändå måste servera vegetariskt då kan man göra potatisbullar eller pannkakor då de flesta anser att det är godare. 

undefined
Eleverna vill ha riktig köttfärs i tacon, inte sojafärs, hävdar "högstadieeleven".

Det är viktigt att eleverna blir mätta. Det kan även minska matsvinn om fler elever äter maten och mindre mat slängs. 

Det är även stora skillnader i kostnaden på skolmaten då den kostar från 4 100 kronor till 16 400 kronor per elev och år beroende på i vilken kommun man bor. 

På ett år slängs ungefär 11 700 ton mat i svenska skolor. Om maten är god kastar man inte bort den. 

Det är viktigare att barnen äter upp och blir mätta än att det finns så mycket variation. Hellre god mat med mindre variation än äcklig mat med mycket variation.