Den 8 maj publicerades min insändare om hur svårt det är att träffa en läkare under coronapandemin. Nu har det gått ytterligare en månad. Jag har varit sjuk med feber och diverse andra symptom i 52 dagar nu. Jag ringer fortfarande till Vårdcentralen Cityhälsan Norr.
"Vi tar inte emot patienter med symptom" får jag höra. Varje gång jag ringer. "Avvakta 14 dagar. Om du mår sämre, åk till akuten.“
Jag avvaktar. Och avvaktar. Hur länge ska jag egentligen vänta på att träffa en läkare? Är det rimligt med att vänta över 50 dagar? Jag avvaktar och försöker leva mitt liv även om jag är sjuk. Feber i över 50 dagar är påfrestande för en kropp, så till sist säger den ifrån och jag hamnar på akuten.
"Men herregud, varför bokade du inte en tid hos din vårdcentral?“ Akutläkaren var mycket irriterad. Han blev även mer irriterad när jag berättade att Cityhälsan Norr vägrade ta emot mig. Efter en natt med många tester skickades jag hem igen.
"Om du har kvar febern efter en vecka, måste du gå till vårdcentralen för en ordentlig utredning“ fick jag uppmaningen. Gissa vad som hände (för febern är kvar)?
"Ledsen, men vi tar inte emot patienter med symptom.“
Jag är så trött på det här. Måste jag anmäla Cityhälsan Norr för att få tillgång till vård?
Allt är inte covid-19
Svar:
Vi känner inte igen oss i insändarens beskrivning. Innehållet stämmer inte med vår tillämpning av Region Östergötlands riktlinje och hur vi arbetar. Arbetssättet bygger på Folkhälsomyndighetens beslut och regional tillämpning i Östergötland. Vårdcentralens medarbetare har under hela coronapandemin uppdaterats regelbundet om vad som gäller utifrån direktiven. Patienter med fortsatta symptom och feber får alltid komma till vårdcentralen för utredning.
Eva Hagberg, verksamhetschef Vårdcentralen Cityhälsan Norr