Kämpa för att behålla era sjuksköterskor

Satsa pengar på de fast anställda i stället för hyrsjuksköterskor, så kanske fler stannar, är insändarskribentens tips till Regionen.

Satsa pengar på de fast anställda i stället för hyrsjuksköterskor, så kanske fler stannar, är insändarskribentens tips till Regionen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2019-11-22 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I media, både i intervjuer och insändare, har sjuksköterskor berättat om sin försämrade arbetssituation. Högre arbetsbelastning, färre kollegor och de som slutar ersätts med hyrsjuksköterskor. Regionen upprepar sitt mantra ”sjuksköterskebrist är ett nationellt problem”. Tyvärr missar Regionen en viktig sak, de har redan sjuksköterskor i organisationen – kompetenta medarbetare som de inte jobbar för att behålla. 

Vad får jag för fördelar av att vara fast anställd i Regionen, jämfört med min kollega som är anställd via ett bemanningsföretag? Hyrsjuksköterskor får bättre lön, har flera vardagsuppgifter som de inte kan/behöver utföra och ett betydligt bättre läge när det gäller schemaläggning. 

Frustration uppstår när arbetsgivaren inte tycks förstå att det inte går att sätta likhetstecken mellan hyrpersonal och fast personal. Hyr- ska lösa det akuta och förväntas inte sätta sig in alla enhetens rutiner. Rutiner missas, men man orkar inte bry sig, blundar och ber en bön att inget allvarligt ska hända. 

I höstas blev årets lönerevision, med satsningen på sjuksköterskor, klar. Det blev en flopp. Det finns inga pengar sägs det, men vi vet att utgifterna för hyrpersonal är högre än vad det är budgeterat för. Men hyrpersonal behövs, säger Regionen, för det finns inga sjuksköterskor att anställa. 

Om Regionen hade vågat överskrida sin budget för fast anställda sjuksköterskor så hade de kanske inte tappat så många kompetenta medarbetare. Ett tips till Regionen, nu när ni ska omfördela alla miljoner från den mindre lyckade 24/7-bonusen: satsa pengar så att de fast anställda sjuksköterskorna känner att de kan tänka sig att vara kvar hos Regionen ett tag till. 

För varje sjuksköterska som inte slutar har jag en kompetent kollega som kan vara med och se till att vi tillsammans kan ge den vård i världsklass som Regionen använder i sin slogan.