Ibland måste en del träd tas bort

Träden är en viktig del av Norrköpings stadsutveckling.

Röjningar och trädfällning, till exempel Folkparken och Ljuraparken. Det kan bero på sjuka träd eller för att öka den uppleva tryggheten i området, skriver Karin Jonsson (C). Arkivbild från Ljuraparken..

Röjningar och trädfällning, till exempel Folkparken och Ljuraparken. Det kan bero på sjuka träd eller för att öka den uppleva tryggheten i området, skriver Karin Jonsson (C). Arkivbild från Ljuraparken..

Foto: Eva Jensen

Insändare2022-03-13 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

”Norrköpings kommun avverkar alltför många träd” 18/2

De tillför vackra gröna inslag i stadsbilden och inte minst bidrar de med viktiga funktioner för oss människor och till ekosystemet, så kallade ekosystemtjänster. Det handlar bland annat om skugga, rening av luft, lagring av koldioxid och rekreationsvärden. Dessutom är träden boplatser för växter och djur.

När vi utvecklar staden vill vi alltid bevara det befintliga gröna så mycket som möjligt, men eftersom olika värden måste vägas ihop leder det tyvärr ibland till att träd behöver tas ner för att ge plats åt annat. När det händer strävar vi efter att kompensera förlusten av träd med nyplantering i närområdet eller att utveckla andra gröna miljöer i området. 

Vi höjer värdena i flera gröna miljöer i staden. Som exempel kan nämnas Vilbergsparken som byggs om och där över hundra nya träd planteras. I Inre hamnen, som tidigare inte hade något grönt alls, tillför vi nu grönska på flera ställen, bland annat i Kanonparken. 

I vissa områden har vi gjort röjningar och trädfällning, till exempel Folkparken och Ljuraparken. Det kan bero på sjuka träd eller för att öka den uppleva tryggheten i området. Vi jobbar successivt med föryngring och att ersätta träd och buskar vi tagit ned i befintlig miljö. Framåt planerar vi för ett arbete med att komplettera trädmiljöerna i staden och höja kvalitén i befintliga områden.  

Vi strävar efter en stad där träd är en naturlig del av stadsmiljön.