Att hålla avstånd existerar inte i en tonårings värld

Det är omöjligt att följa restriktionerna för att minska smittan av covid-19 när högstadieskolorna öppnar som vanligt igen på måndag, anser insändarskribenten.

Insändarskribenten är orolig för ökad smittspridning när högstadieeleverna ses igen efter jullovet.

Insändarskribenten är orolig för ökad smittspridning när högstadieeleverna ses igen efter jullovet.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2021-01-08 09:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter det att utbildningsminister Anna Ekström på torsdagen gav beskedet att regeringen svär sig fri från allt ansvar gällande skolstarten genom att överlåta beslut om distansundervisning i högstadieskolorna till huvudmännen, kom det väntade beskedet att utbildningskontoret i Norrköping tänker öppna skolorna som vanligt.

Det sägs från flera håll att vi inte kommer att veta hur smittspridningen påverkats av helgfirandet förrän om ungefär en vecka. Därför borde högstadieskolorna absolut inte starta närundervisning innan dess. 

Trots ökad smittspridning och en oklar prognos om smittläget efter helgfirandet väljer utbildningskontoret nu alltså att öppna skolorna som vanligt. 

Detta trots att det övriga samhällets restriktioner omöjligt kan följas i skolan. Utbildningsdirektör Sofie Lindén menar att man i dialog med de olika enheterna ska se till att skapa förutsättningar för att skapa avstånd i skolans lokaler, något som varit omöjligt under hela höstterminen. Denna dialog ska, som jag förstår, hållas kontinuerligt med enheterna men problemet är att när skolorna väl öppnat är det redan för sent. 

På måndag morgon träffas såväl lärare som elever för första gången efter ett långt uppehåll. Eleverna träffar klasskamrater som de kanske inte sett sedan skolavslutningen i december och mycket måste berättas och diskuteras. Avstånd existerar inte i en tonårings värld och vuxnas uppmaningar är lätta att skaka av sig. Med största sannolikhet är det inte bara ord som utväxlas här, skolstarten har alltid varit ett gyllene tillfälle för ett förkylningsvirus eller en magsjukebakterie att spridas. Det finns en anledning till att februari i folkmun är mer känd som vabruari. 

Jag och flera kollegor känner nu stor oro inför skolstarten och även om jag förstår att man vill hålla skolan öppen då den fyller så många viktiga funktioner pågår just nu en brinnande pandemi och en ökande smittspridning, vilket är skäl nog att vidta drastiska åtgärder. Även om det i efterhand skulle visa sig ha liten effekt är det bättre att ha gjort för mycket än för lite.

För att kunna säkra att skolan är en säker plats för såväl elever som personal bör därför undervisningen ske på distans till åtminstone den 24:e januari. Då får skolorna en chans att förbereda sig för ett bra och säkert mottagande av eleverna. Som det ser ut nu kommer vi annars bara att kastas rakt in i elden.