Måste gå i städerna

I en debattartikel i NT den 11/12 skriver Carin Stenström att den planerade högastighetsbanan förbi bland annat Norrköping endast kommer ge plats för direkttåg mellan Stockholm–Göteborg/Malmö.

Tågpassagerare. Måste kunna gå av och på i städerna.

Tågpassagerare. Måste kunna gå av och på i städerna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2015-12-23 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ytterst få tåg får stopp i Östergötland.

Varför drar man då järnvägen genom detta område via Jönköping till Göteborg som är längre sträcka än norr om Vättern där nuvarande västra stambanan går? Dessutom är terrängen mycket besvärligare förbi Jönköping–Borås. Sträckningen har ju valts därför att den har betydligt större trafikunderlag än nuvarande västra stambanan, där största ort är Skövde.

Bakgrunden till en ny järnväg och inte en uppgradering av den gamla till 250 kilometer i timmen, som man diskuterat tidigare, är att trafiken ökat kraftigt på stambanorna, tre–fyra gånger sedan 80-talet. Godståg, regionaltåg och fjärrtåg med helt olika hastigheter sänker kapaciteten rätt mycket. Däremot håller jag med Carin att man borde lyfta blicken och inte stirra sig blinda på topphastigheten.

Två timmar till Göteborg från Stockholm innebär en medelhastighet på 235 kilometer i timmen. Så snabbt kör man inte mellan några andra större städer i Europa, så varför den höga hastigheten i ett folkglest land som Sverige på hela 70 mil?

I Frankrike ligger medelhastigheten på cirka 200 kilometer i timmen på de snabbaste förbindelserna och hastigheten 320 kilometer i timmen kommer man endast upp på någon kortare sträcka. I Tyskland, till exempel på höghastighetslinjen mellan Frankfurt och Hamburg, ligger medelfarten på 140 kilometer i timmen, beroende på flera stopp och lägre hastigheter nära städer. X2000 mellan Stockholm och Göteborg håller redan i dag i genomsnitt 160 kilometer i timmen, så det går inte så långsamt i en internationell jämförelse.

Poängen med tåg är ju att resenärer kan gå på och av även mellan start- och slutstation och att tågen går in i städerna. Och om det ska vara trivsamt att åka tåg i framtiden måste man ju även kunna se landskapet man reser igenom och då får det inte bara vara massa djupa nedskärningar och tunnlar. När Alliansen presenterade sitt förslag om nya stambanor låg maxhastigheten på 250 kilometer i timmen. S+MP tyckte att det var fjuttigt och höjde hastigheten till 320 kilometer i timmen. Det skulle vara intressant och veta hur mycket det fördyrat projektet. Pengarna ska ju helst räcka till många andra banor i andra regioner av landet.

Läs mer om