Försvar börjar med luftstridskrafter

Med anledning av Kungsängens vardande eller icke vardande kan försvarsmilitärövningen Aurora vara en strategisk vägvisare.

Precis som förr är det ett taktiskt/operativt bra läge med denna flygplats en bit innanför kustlinjen, skriver Håkan Larsson om Norrköpings flygplats.

Precis som förr är det ett taktiskt/operativt bra läge med denna flygplats en bit innanför kustlinjen, skriver Håkan Larsson om Norrköpings flygplats.

Foto: Thomas Möller

Insändare2023-04-26 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självklart ska flygplatsen användas och dessutom borde Kungsängen finnas med på listan över krigs/beredskapsflygplatser. Precis som förr är det ett taktiskt/operativt bra läge med denna flygplats en bit innanför kustlinjen. Med start rakt österut mot anflygande fiender/oidentifierade mål, som vi nu vet kommer från öster, är det en kombination med förvarning och kort tid mot målet som är svårslagbar. 

Dessutom tillför Kungsängen den spridningsmöjlighet som kommer vara viktig för Flygvapnet och Nato vid försvar/beredskap i oroliga tider. Det är märkligt att samtidigt som hotbilden påtalas sker avveckling av befintliga start och landningsmöjligheter på flygplatser runt om i landet. 

En beslutsavsikt som regeringen, nuvarande och kommande kan få anledning ångra. En gammal slogan ”En JAS en bas” borde tas tillbaka i det rådande säkerhetspolitiska läget. I ett krig kommer, även om vi är en del av Nato, det nationella försvaret få bära huvuddelen av ansvaret för eget territorium. Övriga länder inklusive USA kommer ha egna områden att ansvara för. Räkna med hjälp till självhjälp och i det läget är luftstridskrafternas avgörande för uthålligheten.