Öppet brev till Sophia Jarl om vĂ€gsamfĂ€lligheterna

Även om vi rĂ„kar vara den minsta vĂ€gsamfĂ€lligheten i kommunen nĂ€r det gĂ€ller allmĂ€nna vĂ€gar sĂ„ Ă€r det enskilda hushĂ„llets orĂ€ttvisa utgift - i förhĂ„llande till de som bor i centrum - lika betungande som för hushĂ„llen i de större orterna utanför Norrköping, skriver Hans Nilsson, ordförande i VĂ„nga vĂ€gsamfĂ€llighetsförening.

Även om vi rĂ„kar vara den minsta vĂ€gsamfĂ€lligheten i kommunen nĂ€r det gĂ€ller allmĂ€nna vĂ€gar sĂ„ Ă€r det enskilda hushĂ„llets orĂ€ttvisa utgift - i förhĂ„llande till de som bor i centrum - lika betungande som för hushĂ„llen i de större orterna utanför Norrköping, skriver Hans Nilsson, ordförande i VĂ„nga vĂ€gsamfĂ€llighetsförening.

Foto: Arkivbild

InsÀndare2023-03-02 08:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hej Sophia,

För en tid sedan skrev jag ett mail till Dig angÄende VÄnga vÀgsamfÀllighet, men tyvÀrr har jag inte fÄtt nÄgot svar vilket jag faktiskt hade förvÀntat mig av en moderat politiker. Du kanske fÄr sÄ mÄnga mail att Du inte hinner svara pÄ alla eller ens lÀsa dom och det Àr dÀrför jag skriver pÄ det hÀr sÀttet.

Före valet lovade Du ganska högljutt att det skulle ske flera förĂ€ndringar i kommunen inom hundra dagar om Du fick bestĂ€mma, bland annat skulle vĂ€gsamfĂ€lligheterna försvinna. Vi som bor ute pĂ„ landet Ă€r inte sĂ„ naiva att vi trodde att detta var möjligt, men det var trevlig lĂ€sning och det var sĂ€kert mĂ„nga som bytte parti vid valet och som mĂ„nga nu sĂ€ger efter valet. ”En förĂ€ndring var nödvĂ€ndig”.

VĂ„nga vĂ€gsamfĂ€llighet bestĂ„r av cirka tusen meter asfalterade allmĂ€nna gator och bebyggelsen vid dessa allmĂ€nna gator bestĂ„r av enbart villor och radhus, alltsĂ„ ett par villakvarter som jag förstĂ„r att Du inte kan kĂ€nna till nĂ„got om. Även om vi rĂ„kar vara den minsta vĂ€gsamfĂ€lligheten i kommunen nĂ€r det gĂ€ller allmĂ€nna vĂ€gar sĂ„ Ă€r det enskilda hushĂ„llets orĂ€ttvisa utgift - i förhĂ„llande till de som bor i centrum - lika betungande som för hushĂ„llen i de större orterna utanför Norrköping.

Den dag Du och Dina kompisar i ”borgerlig samverkan” tar itu med problemet med vĂ€gsamfĂ€lligheterna krĂ€ver vi i VĂ„nga att inte bli bortglömda. Vi vill inte heller finnas kvar och vad Du gör, förhala inte processen genom hela mandatperioden som tidigare styre i Norrköping. Vi Ă€r nĂ€r som helst beredda att diskutera villkoren för ett övertagande frĂ„n kommunens sida.

För VÄnga vÀgsamfÀllighetsförening, Hans Nilsson ordförande

Svar direkt

Jag gick till val pÄ att kommunen ska ta ett större ansvar för infrastruktur. DÀr Àr vÀgföreningarnas förutsÀttningar en prioriterad frÄgar och vi arbetar just nu med ett projekt vars uppdrag Àr tydligt: formulera ett erbjudande till de vÀgföreningar som finns i omrÄden dÀr kommunen ser en nytta för hela kommunen att ta över ansvaret. Jag har aldrig sagt att vÀgföreningar ska försvinna dÀremot att det ska finnas en hÄllbar strategi för kommunens ansvarstagande.

Jag förstĂ„r den frustration som insĂ€ndarskribenten ger uttryck för nĂ€r det gĂ€ller kommunal service som underlĂ€ttar livet för boende pĂ„ landet. Vi har under en lĂ€ngre tid sett en utveckling dĂ€r alltmer av politikens fokus hamnat i eller nĂ€ra stadskĂ€rnan. NĂ€r olika satsningar oftast handlar om att stĂ€rka exempelvis utanförskapsomrĂ„den uppstĂ„r det en klyfta mellan landsbygd och stad. 

Jag vill att det ska finnas god kommunal service i hela kommunen och dÀrför har Borgerlig Samverkan bildat en beredning under kommunstyrelsens som ska arbeta med landsbygdsfrÄgor. Det handlar om att belysa vilka förutsÀttningar som finns för boende utanför staden och sÀkerstÀlla att olika politiska beslut Àven inkluderar landsbygden.

Avslutningsvis – jag lĂ€ser och svarar pĂ„ mail Ă€ven om det ibland tar för lĂ„ng tid för att jag ska vara nöjd. NĂ€r det gĂ€ller vĂ€gföreningsfrĂ„gan sĂ„ jobbar vi intensivt och Ă€ven om inte alla kommer bli nöjda med de förslag jag Ă„terkommer till sĂ„ Ă€r min ambition att kommunens förhĂ„llningssĂ€tt ska vara hĂ„llbart och transparant. Det, anser jag, Ă€r ett steg framĂ„t jĂ€mfört med vad tidigare politiska ledningar lyckats med.

Sophia Jarl (M) kommunstyrelsens ordförande