Tack Norrköpings kommun för dessa 45 år

Sedan 1977 har KFUM Norrköping drivit fritidsgården Strömvillan i Norrköping. Redan innan det var vi med och startade kommunens första fritidsgård, T39.

KFUM Norrköping har i mer än 130 år stått upp för barn och unga, vad händer nu med de barn och ungdomar som idag har sin trygghet på Strömvillan? frågar styrelsen för KFUM i Norrköping.

KFUM Norrköping har i mer än 130 år stått upp för barn och unga, vad händer nu med de barn och ungdomar som idag har sin trygghet på Strömvillan? frågar styrelsen för KFUM i Norrköping.

Foto: Pär Andersson

Insändare2022-02-19 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Parallellt med det så har vi även drivit olika lekparker, som Eneby parklek och Folkparken på somrarna. Folkparken har vi drivit fram till nu och vad som händer med Folkparken i framtiden vet vi inte idag. Men vi vet att vi vill fortsätta skapa mötesplatser för unga människor, både på Strömvillan, i Folkparken och på andra platser, på uppdrag av kommunen. 

I höstas fick vi veta att Utbildningsnämnden beslutat att Strömvillan skulle läggas ut på upphandling, enligt LOU. Det var i sig inget överraskande besked utan ett förväntat sådant. Föreningen har sedan dess förberett sig för att gå in i en upphandling enligt konstens alla regler. Upprepade gånger har vi frågat om när en tidsplan kommer ut, då avtalet löper ut den 30 juni 2022, utan svar.

Den 9 februari får föreningen ett brev som säger att utbildningsdirektören beslutat att kommunen inte kommer att lägga ut Strömvillan för upphandling utan att Norrköpings kommun själva återtar driften av fritidsverksamheten. Så 45 års verksamhet upphör helt, genom ett brev, från en person som aldrig besökt föreningens verksamhet på Strömvillan eller i Folkparken.

Att över 50 års samverkan mellan Norrköpings kommun och KFUM Norrköping så abrupt avslutas med ett brev, utan någon som helst dialog tycker vi är under all kritik. Att fritidsverksamheten inkl. korttidstillsynen ses över i kommunen är vi medvetna om. Men varför väljer kommunen att avsluta ett 45-årigt samarbete i stället för att vänta in utredningens resultat? Varför skaffa sig allt detta merarbete istället för att låta oss få förlängt tills utredningen är klar? Är det en besparing kommunen vill göra och då blir det Norrköpings enda föreningsdrivna fritidsgård som får ta den smällen? Eller är kommunen missnöjd med hur vi bedriver verksamheten? I så fall är det inte något som framförts till oss.

En gemensam värdegrund för kommunen och det civila samhället antogs av en enig kommunstyrelse den 5 mars 2012, var finns den värdegrunden idag? KFUM Norrköping har i mer än 130 år stått upp för barn och unga, vad händer nu med de barn och ungdomar som idag har sin trygghet på Strömvillan? Strömvillan är också, genom KFUM, kommunens enda HBTQI-certifierade fritidsgård, hur tänker kommunen kring dessa frågor?