Det har också blivit tydligt att stat, region och kommun behöver medverka till att ge de äldre som står under det offentligas omsorg en ännu tryggare vardag. Vi ser att det krävs att våra medarbetare rustas med trygga och skäliga arbetsvillkor samt den kompetens de behöver för att kunna utföra uppdraget på bästa möjliga sätt.
I Valdemarsvik har vi kommit en bit på väg, men även vi har mer att göra.
Valdemarsviks kommun har precis som andra kommuner drabbats av smittan. I Valdemarsvik valde verksamheten dock att utöka användningen, trots att ingen rekommendation om det fanns då, av skyddsutrustning i patientnära omsorg redan i april. Medarbetarna har hela tiden haft tillgång till den skyddsutrustning som behövts i enlighet med Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens rekommendationer.
Visst finns det även hos oss rutiner som behöver bli bättre, men vi delar inte insändarskribentens alarmistiska bild. Fram till och med augusti 2020 var det färre avlidna i kommunens omsorg än under samma tid 2019. Statistiken för andra vågen är inte klar ännu, men vår bedömning är att resultatet inte är sämre.
Det beror på skicklig personal på våra boenden, i hemsjukvård och hemtjänst och inom förvaltningen. Inom sektor stöd och omsorg finns mycket lång erfarenhet av vård och omsorg, med såväl sjuksköterskor som kommunens egen MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) i sektorns ledningsgrupp.
Tidigt tillsattes separat krisledning i sektorn, med uppgift att bland annat se till att information, riktlinjer och rutiner fanns att tillgå. Januari 2020 hade 90 procent av medarbetarna inom äldreomsorgen undersköterskeutbildning.
Kommunen är skyldig att verkställa och erbjuda plats till den som får ett beslut om särskilt boende. Det är den äldre som ansöker om särskilt boende. Vi är en kommun med få avslag på sådana ansökningar – de allra flesta som ansöker om plats får en plats. År 2020 finns det endast tre avslag beroende på att behovet bedömdes saknas eller att det kunde tillgodoses på annat sätt. Ingen har fått avslag på grund av att det inte funnits plats.
Under hösten evakuerades Ringgården av två huvudsakliga anledningar, dels för att förbereda för den kommande renoveringen, dels för att kommunen för tillfället har ett stort antal tomma platser.
Fram till och med september hade vi tillgång till 90 platser inom särskilt boende och korttidsboende. Efter evakueringen finns 72 platser. Antalet platser kommer återigen att öka när Ringgården är renoverad. Som lägst under året var 52 platser belagda, det fanns inte efterfrågan på fler.
De många kompetenta medarbetare som kommunen har är en bristvara, det finns därför all anledning att dessa används på våra boenden så effektivt som möjligt, och inte till tomma platser. Det minskar också kostnaden per belagd plats.
Valdemarsviks kommun strävar efter att ge alla äldre en trygg och värdig äldreomsorg. Det är vår uppfattning att det är så idag – men att det alltid finns utrymme till förbättring.
Pensionärsorganisationerna är viktiga partners i det arbetet. Därför hoppas vi att SPF Ankaret återvänder till det kommunala pensionärsrådet så dialogen kan fortsätta där istället för att bara ske på insändarsidan i NT.