Upprop för barn och unga i Hageby!

För att våra barn ska ha en ljus framtid behövs fler alternativ och fler människor som vill satsa en timme eller två på våra barns fritid., skriver Söderportens rektor Kajsa Andersson Lundblad i detta upprop för Hagebys barn och unga.

Har du en sådan timme över? Vill du satsa den och kanske mer på våra barn och ungdomar i Hageby? Kan du slöjda, kan du fågelskåda, spela gitarr eller något annat? skriver Söderportens rektor Kajsa Andersson Lundblad.

Har du en sådan timme över? Vill du satsa den och kanske mer på våra barn och ungdomar i Hageby? Kan du slöjda, kan du fågelskåda, spela gitarr eller något annat? skriver Söderportens rektor Kajsa Andersson Lundblad.

Foto: Alik Keplicz/Privat/Terje Bendiksby/Robin Haldert TT

Insändare2024-04-22 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår vecka har varit en vecka fylld av många olika känslor.

Sorg över att en ung människas liv tagits, glädje över att gruset på vår skolgård äntligen är på väg bort, besvikelse över att snön pausade våren, lycka över allt vi skapar och lär oss. 

Barnen och ungdomarna i Hageby är fantastiska. I min roll som rektor på Söderporten får jag varje dag ta del av barn och ungas berättelser om här och nu och om framtid. Jag får också varje dag ta del av deras glädje över att finnas till, deras glädje över att få gå till skolan. Det är en ynnest att få jobba bland de här barnen.

Barnen i Hageby är flerspråkiga. Det är en enorm fördel i deras kommande yrkesliv, en möjlighet de har som många av oss i Sverige inte kommer i närheten av. Men deras väg mot ett kommande yrkesliv är svår, tuff och inte alls utan ansträngningar. Om barnen är födda i Sverige är deras modersmål inte sällan så starkt och det gör det svårare för dem att lära sig läsa och skriva på svenska. Med ett starkt modersmål, som ofta våra nyanlända barn och ungdomar har, blir resan till ett högskoleförberedande eller yrkesprogram på gymnasiet lättare liksom resan mot universitetsstudier och ett kommande yrkesliv.

Personalen på vår skola, Söderporten, mitt i Hageby, mitt emellan norra och södra Hageby, möter eleverna på ett fantastiskt sätt. De stöttar, hjälper och vägleder eleverna i deras språkutveckling, allt för att resan mot nya mål ska vara möjlig för eleverna och för att deras framtid ska bli ljus. Lärare som i sin undervisning i svenska som andraspråk gör allt för att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt under lektionstid, elevcoacher som stöttar språkutvecklingen och fritidslärarna som på raster och i fritidshemmet stödjer och utmanar elevernas språk. Inte minst får eleverna att sätta ord på sina känslor.

I denna tid är också elevhälsan på vår skola så enormt viktig, att specialpedagoger, skolsköterskor och kuratorer hjälper och stödjer barnen att känna trygghet och inte minst glädje över skola och fritid.

Fritid i Hageby är en stor utmaning!

Fritidshemmet och fritidsgården ger barn och unga möjligheter till en meningsfull fritid, men vad finns efter att fritidshemmet stängt?  Vilka föreningar vill satsa på aktiviteter för våra barn och vad har barnen i Hageby att välja på? För att våra barn ska ha en ljus framtid behövs fler alternativ och fler människor som vill satsa en timme eller två på våra barns fritid. Har du en sådan timme över? Vill du satsa den och kanske mer på våra barn och ungdomar i Hageby? Kan du slöjda, kan du fågelskåda, spela gitarr eller något annat? Hör då mer än gärna av dig till mig så kanske vi göra så att våra barn och unga i Hageby får fler alternativ.

På vår skola ser vi varje dag hur våra barns föräldrar kämpar. Vilken kärlek de har för sina barn och hur de vill samarbeta med oss trots många gånger knappa resurser och språkliga utmaningar. Vi beundrar våra föräldrar och vi vill tillsammans med dem se till att deras barn få en ljus framtid. Det är för oss alla en så stark drivkraft.

Vi vill tillvarata människors möjligheter och vi vill våga möta varandra. Vi vill också att just du vill våga möta oss i Hageby. Varför inte ta spårvagnen till oss? Gå en sväng i vårt Mirum och ät något gott på våra restauranger eller i vårt café. Eller varför inte göra som IT-strateg Pamela, rektor Josef och vår lärare Viktoria i Norrköpings kommuns medarbetarporträtt – gå en sväng i vår Vrinneviskog. Den är till för alla.

Våga mötas, våga tvinga bort rädslan, flytta inte utan fortsätt istället älska Hageby!