Restaurangplanerna i Inre Hamnen är inte lagda på is för gott

Kommunen vill att privata aktörer ska starta restaurang i Inre Hamnen. Men när intresset var för lågt bestämde de sig för att uppföra byggnaden själva, och tills vidare använda den som kontor. Det innebär inte att det aldrig blir någon restaurang där – snarare tvärtom, hälsar kommunens exploateringschef.

Redan 2020 vände sig kommunen till privata aktörer för att se om någon ville etablera restaurangverksamhet i byggnaden i Inre hamnen. Men intresset var för lågt. När området har vuxit klart och det finns ett starkare underlag hoppas de kunna locka dit rätt krögare.

Redan 2020 vände sig kommunen till privata aktörer för att se om någon ville etablera restaurangverksamhet i byggnaden i Inre hamnen. Men intresset var för lågt. När området har vuxit klart och det finns ett starkare underlag hoppas de kunna locka dit rätt krögare.

Foto: Fredrik Nygren

Insändare2025-04-09 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

Svar på insändaren "Inre Hamnen – ett skräckexempel på kommunal planering?"

Som insändarskribenten skriver är Inre Hamnen ett område med stor potential, och vi arbetar varje dag för att utvecklingen ska leva upp till det. Kajbyggnaden, med trappan som tak, är en viktig satsning för hela området. Byggnaden utgör, tillsammans med gång- och cykelbron, en ny entré till Inre Hamnen som kopplar samman Sylten och centrala staden.

Redan 2020 vände vi oss till privata aktörer med ambitionen att etablera restaurangverksamhet i byggnaden. Tyvärr var intresset lågt, och ingen aktör var villig att ta sig an uppdraget under de förutsättningar som då fanns. Därför fattade samhällsplaneringsnämnden hösten 2022 beslutet att kommunen själva skulle uppföra byggnaden. Den kommer nu inledningsvis att användas som platskontor för Inre Hamnens utvecklingsprojekt, vilket ersätter vår nuvarande externa kontorslösning – en lösning som i längden sparar pengar för kommunen. Samtidigt blir byggnaden ett informationscenter där vi kan ta emot besökare, hålla konferenser samt ha möjlighet till servering. Taket kommer vara tillgängligt för allmänheten.

"Det finns en tydlig ambition om att en restaurang ska flytta in i byggnaden när området vuxit klart och det finns ett starkare underlag", hälsar Henrik Haugness, exploateringschef och beställare av Inre hamnen.
"Det finns en tydlig ambition om att en restaurang ska flytta in i byggnaden när området vuxit klart och det finns ett starkare underlag", hälsar Henrik Haugness, exploateringschef och beställare av Inre hamnen.

Det innebär inte att restaurangplanerna är lagda på is för gott. Tvärtom – det finns en tydlig ambition om att en restaurang ska flytta in i byggnaden när området vuxit klart och det finns ett starkare underlag.

När det kommer till byggtider och trafik så arbetar vi aktivt med att skapa så goda förutsättningar som möjligt för de som redan har valt att flytta till Inre Hamnen. Det är en stor förändringsresa vi är inne i, men vårt mål är fortsatt detsamma: en levande, attraktiv och hållbar stadsdel där människor vill bo, arbeta och mötas – både nu och i framtiden.