Satsa på en syn- och hörselinstruktör

I takt med att människor lever allt längre får fler invånare i länets kommuner nedsatt syn och hörsel.

Insändare2020-08-29 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Individen ställs då inför stora utmaningar och svårigheter, men med rätt stöd kan fler klara sig själva i det egna hemmet, samtidigt som de undviker isolering och ohälsa. 

En syn- och hörselinstruktör är därför en bra satsning. En sådan instruktör har till uppgift att erbjuda hjälp och stöd på hemmaplan. Hjälpen kan bestå i att träna användning av olika hjälpmedel, fixa bättre belysning och att träna in en säker väg till centrum när synen sviktar. Denna hjälp till självhjälp ger individen trygghet att fortsätta vara självständig, undvika isolering och få ett friskare liv.

Syn- och hörselinstruktörer finns i dag bara i knappt en tredjedel av landets kommuner, vilket Synskadades riksförbund tycker är obegripligt, av flera skäl. Dels därför att andelen personer över 80 år beräknas öka med 47 procent de kommande tio åren, vilket samtidigt ökar behovet av förebyggande arbete för att individen ska klara sig själv. Dels för att en kommunal satsning på syn- och hörselinstruktörer skulle vara bra för kommunens ekonomi. 

Synskadades riksförbund har räknat ut att en enda hemtjänsttimme mindre varje dag för en enskild individ innebär att kommunen kan spara cirka 190 000 kronor på ett enda år. Så förutsättningarna är mer än goda för att tjänsten betalar sig själv. 

Därför uppmanar Synskadades riksförbund Östergötland de elva kommuner i länet som i dag inte har tjänsten, att snarast tillsätta en syn- och hörselinstruktör på något sätt. I mindre kommuner kan tjänsten med fördel kombineras med andra uppgifter. Vi uppmanar även Linköpings och Norrköpings kommuner, där stödet redan finns, att värna om tjänsten och det ovärderliga stöd som den ger för kommunens invånare.

Synskadades riksförbund Östergötland 
genom Johan Pettersson, ombudsman