Undanflykter om Himmelstalundsbadet undanbedes

Varför ska säsongen på Himmelstalundsbadet vara slut i mitten av augusti?

Varför kan inte Himmelstalundsbadet hålla öppet även i september undrar signaturen Sommarsimmare. Arkivbild.

Varför kan inte Himmelstalundsbadet hålla öppet även i september undrar signaturen Sommarsimmare. Arkivbild.

Foto: Sarah Olsson

Insändare2022-08-30 05:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som använder Himpa som vår friskvård har i många år stått i snålblåst, spöregn och i femgradig sommarvärme, så vi skulle mer än väl klara av en säsong som sträcker sig över hela juni, juli, augusti och september. 


Skolbarn verkar ha sämre simkunnighet och behöver också ha tillgång till ett bad helst innan sommarlovet börjar då kanske ett par olyckor per år kan undvikas.


Att det skulle vara en kostnadsfråga eller brist på personal är bara undanflykter. Vi kan säkert spara in på någon bro eller så och personal borde finnas då många saknar arbete. 
Ni säger att ni har reparerat pumpar men var ser vi beviset på det? Varmare och längre somrar får vi vänja oss vid så bättre planering för längre säsong ser vi fram mot.


Sommarsimmare
 

Svar direkt

Först vill vi på kultur- och fritidskontoret beklaga att Himmelstalundsbadet behövt hålla stängt under årets sommar på grund av en översvämning med konsekvensen att teknisk utrustning blev förstörd. Vi vet att många Norrköpingsbor uppskattar möjligheten att besöka badet under sommarmånaderna. 

Att hålla badet stängt säsongen ut var inte ett roligt beslut, men bedömningen gjordes, att när ett återställande av bassängen efter ett längre driftstopp var utfört, skulle det återstå för kort tid av säsongen för att vara praktiskt genomförbart.

Vad gäller badets öppettider har Himmelstalundsbadet av tradition följt skolornas sommarlov för att ge kommuninvånarna möjlighet till bassängbad under sommarmånaderna. 

Det är ett tidsbegränsat komplement till Centralbadet där det finns möjlighet till simning i bassäng året runt. 

Att hålla badet öppet ännu längre än idag är svårt av flera anledningar. En av dem är att det krävs rätt kunskaper och utbildning för livräddning för att få vara badvärd på Himmelstalundsbadet. Många av badvärdarna har det som jobb under sommaren vid sidan av studier på universitetet vilket skulle försvåra en längre period av öppethållande.

Marcus Hjertqvist, strateg på enheten anläggningar och uthyrning, kultur- och fritidskontoret