Kommunen fortsätter att sköta om djurkyrkogården

Signaturen R-M undrar var man ska kunna begrava sitt husdjur, en kär vän sedan många år, när det inte längre ska hållas djurbegravningar på djurkyrkogården. Kanske på den egna tomten, föreslår kommunen.

Norrköpings kommun har tagit över djurkyrkogården i Folkparken.

Norrköpings kommun har tagit över djurkyrkogården i Folkparken.

Foto: Inger Ramstedt

Insändare2023-10-23 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste precis att kommunen tar över djurkyrkogården och att det inte kommer att hållas några djurbegravningar i fortsättningen. Då vill man ju veta var man ska kunna begrava sin kära vän som man kanske har varit tillsammans med i 10 -15 år, i skogen? Man kanske inte har en stor gård eller tomt så man kan begrava sitt djur på. Vad finns för alternativ för dem som vill ha en plats att gå till då. Jag själv sitter och funderar hur jag ska göra med min kära vän som börjar komma upp i åren han är ju en familjemedlem.

R-M

Svar direkt

Vi förstår att beskedet om att djurkyrkogårdens drift upphör kan leda till frågor och funderingar kring ens egna husdjur. Det som har hänt är att föreningen Djurskyddet Fiahemmet som drev verksamheten har beslutat att avveckla den. 

I samband med det har de sagt upp det nyttjanderättsavtal som föreningen haft med Norrköpings kommun och som reglerade tillståndet att använda marken. Kommunen har alltså inte tagit över verksamheten, utan det är verksamhetsutövaren som har upphört med den och nu återlämnat marken till kommunen.

Det vanliga i dessa lägen är att verksamhetsutövaren också återställer marken och tar bort det man tillfört, i det här fallet gravarna.Av respekt för dem som begravt sina djur där låter kommunen gravarna vara kvar på platsen och kommer fortsatt att sköta om marken, men kan inte ta emot nya djur för begravning. Kommunens skötsel gäller inte de enskilda gravarna.

Det är tillåtet att gräva ner sina döda husdjur på egen tomt. Kanske vill man begrava sitt husdjur där man ofta gick på promenader tillsammans eller någon annan plats som betyder något extra. Då kan man kontakta markägaren och fråga om det går bra. Som markägare har man oftast bra koll på var vattentäkter eller andra känsliga områden finns, så man tar hänsyn till det vid nedgrävningen. Särskilt viktigt är att tänka på att gräva tillräckligt djupt så inte vilda djur kan gräva upp graven. Gräver man cirka en meter så bör det vara tillräckligt.

Vill man kremera sitt husdjur går det bra att kontakta veterinären som oftast brukar ha bra koll på förbränningsanläggningar som är godkända för detta. Om man vill sprida askan på någon särskild plats måste man även i detta fall fråga markägaren om lov. 

Therese Lilja, enhetschef Park och mark

Chatarina Holmström, miljö- och hälsoskyddsinspektör