Tidningen trycks tidigare: Vart tog NT sporten vägen?

Den 9 januari meddelade NT sina läsare att från den dagen ska tidningen gå i tryck tidigare.

Går det åt mindre energi att trycka tidningen några timmar tidigare? Om tidningspapper blivit så dyrt finns det mycket annat ointressant att slopa, skriver Bernt Eriksson.

Går det åt mindre energi att trycka tidningen några timmar tidigare? Om tidningspapper blivit så dyrt finns det mycket annat ointressant att slopa, skriver Bernt Eriksson.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2023-01-20 21:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Chefredaktör Fredrik Lagerqvist är medveten om att det drabbar sportläsare som inte kan läsa om sena matcher och resultat. På frågan om vad vi kan hitta på sportsidorna framöver svarar sportchef Christer Gustafson ”självklart kommer också nerven från tävlingsmomentet att finnas kvar där”.

Samma kväll spelar Dolphins mot Nässjö. Tisdag morgon inte ett ord från matchen i tidningen. Onsdag, torsdag, fredag, lördag inte ett ord i papperstidningen.


Onsdag spelar Vita Hästen hemma mot Karlskoga. Torsdag, fredag, lördag inte ett ord om matchen i tidningen. Vart tog ”nerven från tävlingsmomentet” vägen?


Vad kan vi då läsa på sportsidorna dessa dagar? En intervju med Vita Hästens assisterande tränare, men inte om någon match. En artikel om en Hästenspelare som inte platsar just nu.

Ett nyförvärv i IFK dam som sträckte sig på träningen, dock flera månader kvar till seriestart! ”Nerven från tävlingsmomentet”, knappast!


Sport är färskvara, efter match vill vi läsa: Matchreferat. Spelarbetyg. Resultat från andra matcher och aktuell tabell. Krönika från sportjournalist som ger kritik och beröm till aktiva och ledare. Vad händer i vår när allsvenskan startar?

Får vi matchreferat och spelarbetyg efter tidiga matcher och total tystnad efter kvällsmatcher?

Matchresultat och serietabeller två dagar efter kvällsomgångar?


Just nu pågår handbolls-VM i Sverige, en stor sak i sportvärlden.Sverige tillhör favoritlagen och spelade mot Brasilien på torsdagen, inte ett ord i tidningen fredag eller lördag.


Jag kan bara tolka detta på ett sätt, NT lägger ner sporten i papperstidningen. Vill du läsa om lokal sport får du göra det i telefonen eller på paddan. Chefredaktör Lagerqvist motiverar beslutet med att tidningen pressas hårt av ökade kostnader på energi, drivmedel och dyrare tidningspapper.


Går det åt mindre energi att trycka tidningen några timmar tidigare? Om tidningspapper blivit så dyrt finns det mycket annat ointressant att slopa.

En sämre mediabevakning innebär givetvis ett minskat idrottsintresse. Vad tycker ni aktiva och ledare i såväl elit- som breddföreningar om detta?


Norrköping blev utsedd till Sveriges bästa idrottsstad 2022, ska vi verkligen behöva ha en kandidat till Sveriges sämsta sportbevakning? Jag vet i alla fall att nöjet med en färsk NT till frukosten till största delen försvunnit och även jag, liksom flera av mina vänner, starkt överväger att avsluta abonnemanget.

Bernt Eriksson

Svar direkt

Tråkigt att du tycker sporten blivit ointressant i papperstidningen. Allt det du saknar och mer därtill finns dock att konsumera fritt för dig som kund på nt.se.

Papperstidningens roll framöver, vad gäller sport, är större fokus på uppsnack inför matcher, reportage, intervjuer, uppgifter om värvningar med mera. 

Vi vill också göra plats för fler kvinnor som idrottar och sportar. Även ta nya journalistiska grepp som inte ryms idag. Sedan flera år är NT:s utbud digitalt på nt.se präglat av riktigt snabb och direkt nyhetsbevakning. Här publiceras alla våra nyheter först. Vi sänder live både från nyhetshändelser och sport. Vi direktrapporterar så fort vi bara kan. Oftast minuter efter att en händelse skett. Vi publicerar också alla våra stora granskningar och gräv först digitalt. Digitalt först är vårt tydliga mål.



Papperstidningens roll är att ge alla som föredrar en "redaktörad" samlad och utvalt nyhetssammanfattning. Där tiden är sekundär och urvalet viktigast. Papperstidningen kan aldrig konkurrera med webben i snabbhet.

Balansgången att göra både digitala läsare och printläsare nöjda är komplex, men vi tar vår totala tillväxt av kunder som ett tydligt tecken på att vi lyckas.

2022 publicerade vi över 14.000 lokala artiklar på NT:s redaktion. Ett svårslaget utbud som du som läsare har tillgång till både i print och digitalt.

Fredrik Lagerqvist, chefredaktör Norrköpings tidningar