Upploppen ett resultat av polisens strategiska misstag

Torsdagen 14 mars hade det danska partiet ”Stram Kurs” med dess dansksvenske företrädare Rasmus Paludan begärt demonstrationstillstånd i Norrköping för att manifestera sitt budskap.

Polisen kunde exempelvis ge demonstrationstillstånd på Esterön i Bråviken istället för i en redan utsatt stadsdel, föreslår signaturen Upprörd och förbannad.

Polisen kunde exempelvis ge demonstrationstillstånd på Esterön i Bråviken istället för i en redan utsatt stadsdel, föreslår signaturen Upprörd och förbannad.

Foto: Christer Widlund

Insändare2022-04-19 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Platsen i Norrköping var noggrant utvald för att ”utmana” den lokala situationen i stadsdelen. 

Med respekt för den starkt grundlagsskyddade rätten att fritt få utöva sin demonstrations- och yttrandefrihet, så hade polisen beviljat demonstrationstillstånd.

På vilka grunder ….fanns det inte flera bevekelsegrunder än grundlagen, för att polisen inte skulle bevilja tillstånd. Respekten för den sociala situationen i det aktuella bostadsområde, risker för eventuella mot-demonstrationer med mera.

Vi har nu resultatet av polisens strategiska misstag …ett onödigt våld som lett till angrepp på blåljuspersonal, skador för miljontals kronor och ett utsatt stadsdelsområde som än en gång drabbats av samhällets oförmåga att arbeta förebyggande mot våld.

Jag försvarar grundlagens rätt till fria demonstrations- och yttrandefrihet, men skulle inte, med hänvisning till omständigheterna polistillståndet kunnat beviljats på annan plats, exempelvis på Esterön i Norrköping?