Vad händer med följetongen Femöresbron?

Följetongen Femöresbron börjar bli tragikomisk.

Den planerade flytten av Brovaktarstugan är onödig, tycker insändarskribenten.

Den planerade flytten av Brovaktarstugan är onödig, tycker insändarskribenten.

Foto: Henrik Jonsson

Insändare2021-02-07 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens hantering förefaller amatörmässig eftersom man försatt sig i situationen att försvara en onödig flyttning av Brovaktarstugan och därmed nytt läge för brofästet på norra sidan. Kommunens försvar att det krävs för tillgängligheten på bron hade kunnat förbigås med hänvisning till det kulturhistoriska värdet av att bron fick samma utseende och placering som den tidigare. 

Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet var tydligen ursprungligen på samma linje men kommunen kämpade emot detta. Följden blev flera års väntan på en ny bro och därmed avsevärda merkostnader för projektet. 

När presenterar kommunen en kalkyl för olika broalternativ liksom en redovisning av fram till idag nedlagda kostnader? Dessa siffror kan väl inte mörkas hur länge som helst!

Det kan inte vara våra politikers och anställda tjänstemäns uppdrag att använda skattepengar för att driva processer mot Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet med flera. 

Man borde i stället ha samrått med myndigheterna för att finna en optimal lösning i frågan. Kommunen för uppenbarligen en prestigekamp med påföljd av en sannolik fördyring för skattebetalarna och ytterligare försening av projektet. Kommunen borde uppmanas att ge sig och gå Länsstyrelsen till mötes så att vi kan få en ny bro under 2021. 

Den är för många Norrköpingsbor efterlängtad oavsett kommunledningens inställning i frågan.

Avslutningsvis är det märkligt att det saknas någon som helst uppgift om hur lång tid processen tar i Kammarrätten. Är det månader eller år? Det måste gå att få svar på.