Var finns sjukvården när man behöver den?

Lars-Göran Ljunggren fick googla för att få kunskap om bältros eftersom sjukvården inte hade svar att ge.

Lars-Göran Ljunggren fick googla för att få kunskap om bältros eftersom sjukvården inte hade svar att ge.

Foto: Jeff Chiu

INSÄNDARE2016-06-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid en utlandssemester mellan den 23/4 -28/4 började min fru på tisdagen den 26/4 få nervsmärtor i vänster ben ovanför knäet. Eftersom vi på dagen innan gjort en dagsutflykt med buss med många stopp ut och in i en tvåvåningsbuss trodde vi, att det var en muskelskada. Trots vila resten av semestern fram till hemkomsten, blev det bara sämre, med tilltagande smärta. Därför tog vi kontakt 01.30, efter en smärtsam och sömnlös natt, med sjukvårdsupplysningen söndagen den 1 maj. Efter att beskrivit smärtorna rådde de oss till att uppsöka en läkare. Vi åkte då 07.15 till Vrinnevisjukhuset på akutingången till höger om huvudentrén.

Där möttes vi av ett tomt väntrum och tre sjuksköterskor, som undrade varför vi kom dit. Efter att ha beskrivit situationen fick vi till svar att här finns ingen läkare före kl. 11. Dock fick vi till slut en tid 10.30 till jourvårdcentralen på Vattengränd 14. Där konstaterade direkt en kompetent och deltagande läkare, att det var bältros och att den normalt bör behandlas inom 72 timmar för att begränsa spridningen i kroppen. Eftersom det redan gått 72 timmar fick annan medicin sättas in och rådet att kontakta vår vårdcentral Aleris på Vilbergen. Detta gjordes 2 maj för mer medicin mot den outhärdliga smärtan, samt rådgivning. Aleris kontaktades därefter tre gånger tre dagar i sträck med fortsatta nervsmärtor.

Den tredje gången svarade en sköterska som var helt olik de andra sköterskorna. Jag talade om min sjukdom och bad, att få vetskap om bältros. Då svarade hon: "Det finns ingen som vet var sjukdomen kommer ifrån och även hur länge nervsmärtorna varar". Detta tyder på en mycket stor kunskapsbrist. Jag fick i stället vetskap via Googles vad för information jag behövde.

Detta bemötande var märkligt med tanke på att var fjärde person i Sverige av de som är över 50 år drabbas varje år av bältros och 200 personer får till följda hjärnskador varje år. Efter detta telefonsamtal har vi tappat tron på sjukvården.

Läs mer om