Äldres rätt till varm lunch

Foto: Jonson Fredrik

OM ÄLDREOMSORGEN2008-12-05 00:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Många med mig, som enligt socialtjänstlagen beviljats rättigheten att dagligen hem till sig få ett mål varm mat, har säkerligen både med häpnad och bestörtning tagit del av en artikel i NT (16/10) i form av en intervju med företrädare för vård- och omsorgskontoret i kommunen.Därav framgår nämligen att man från kommunens sida - utan vårt hörande - bestämt sig för att i en nära framtid gå ifrån åtagandet att ge oss varm mat från storköket vid Sandbyhov för att i stället leverera sju portioner kyld mat en gång i veckan enligt avtal härom med viss angiven entreprenör i Sala, cirka 18 mil här-ifrån.Enligt vad kommunens företrädare i saken gör gällande skulle fördelarna med en sådan övergång enligt här ovan nämnd modell vara följande: "Personen själv kan bestämma när man ska äta och vilken maträtt, samtidigt som maten ska hålla en bättre kvalitet." För att här begränsa mig till argumentet "bättre kvalitet" så finns det välgrundad anledning ifrågasätta att det kravet i praktiken blir uppfyllt.Belysande härvidlag är att kommunens egen kostchef förklarat: "Det absolut bästa är förstås nylagd varm mat, men dit kommer vi nog inte tillbaka." (NT 28/8)I beslutet rörandet matdistributionen till mig står följande tänkvärda rader:"Målsättningen är att (...) ska få den hjälp han är i behov av i sin vardag samt att han ska kunna känna trygghet i vetskapen om att ett mål varm mat kommer hem dagligen". Så har också skett till min fulla belåtenhet. Även alla andra som berörs i sammanhanget torde ha samma syn
på denna form av hemtjänst."Kommunens äldre vill ha varm lunchmat" lyder rubriken i NT (21/1) såvitt gäller Finspång, vilket ytterligare belyser inställningen i denna för oss väsentliga fråga.Vad här sagts leder fram till nedan preciserade fråga till närmast ansvariga i kommunen: Är det i överensstämmelse med Livsmedelsverkets bedömningsgrunder att gå över från hemlevererad varmlagad mat till kyld mat, levererad från fjärran ort en gång i veckan, för att förvaras och efter hand förbrukas
i hemmet under motsvarande tid? Hur smakar maten till exempel på den sjunde dagen om man dessförinnan mot förmodan lyckats pressa in även den matlådan i kylskåpet?
Läs mer om