Spårvagnsspåren i vändslingan Norr Tull har tyvärr den begränsningen att de modernare spårvagnarna (M06) inte kan passera varandra. När fler moderna spårvagnar, inköpta av Norrköpings kommun, sätts i trafik under de kommande åren är kommunens plan att anpassa spåren i Norr Tull för detta. Spårvagnstrafiken i Norrköping har ett högt resande, men potentialen är ännu högre, och Östgötatrafiken jobbar tillsammans med Norrköpings kommun för att utveckla linjer och utbud för ett ökat resande. Där är exempelvis byggandet av Ljuralänken en viktig pusselbit.
Med all rätt kan man vara besviken om en tur med Östgötapendeln ställs in. Under 2018 har 2,2 procent av Östgötapendelns turer tvingats ställas in, där infrastrukturfel och obehöriga i spåren står för merparten av störningarna. Det är problem som vi inte själva kan påverka men som vi jobbar ihop med Trafikverket och andra aktörer för att förhindra. Det tar tid att köra fram ersättningsbussar vid plötsliga störningar, och nästa avgång med tåget hinner oftast gå före en eventuell buss. Ersättningsbussar är därför nästan enbart ett alternativ vid planerade störningar eftersom vi har så hög turtäthet på Östgötapendeln.
Vi håller med insändaren om att mycket kan och behöver utvecklas vad gäller kollektivtrafiken i Östergötland. De utmaningar som finns kring framkomlighet, störningar och olika målkonflikter är i stort sett samma i hela Sverige. Alla förändringar vi gör i trafiken grundar sig på forskning och erfarenhet kring vad som ger ett ökat resande och bäst styr mot de politiskt satta målen för kollektivtrafiken. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre och tar till oss synpunkterna och ser över hur vi ännu bättre kan kommunicera kring störningar och framtida trafikutveckling.