"Hallbygget tål inte fler smällar"

Vi kan mycket väl få se en arena ta form så sakta 2007, men vägen dit kantas av en bitter smak i munnen och en politisk oenighet, som är allt annat än bra, skriver NT:s sportchef Mats Willner. Vad tycker du? Läs och debattera

Krönika2007-01-30 08:36
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det serverades visserligen kokt korv med bröd i pausen, men hela den här kvällen och debatten om den nya multihallen på Himmelstalund var segare och långtråkigare än en 0-0-match i snöyra i början av november. Den var till och med stundtals rent dyster med pajkastning, låga påhopp och väl många felaktiga påståenden.
Till skillnad från en oavgjord match, där man kan finna två förlorare, så fanns det bara en, men desto större, i fullmäktigesalen i kvarteret Rosen.
Idrotten.
Jag tycker verkligt synd om den.

Det tog nästan overkliga tre timmar från det första till sista ordet i debatten om hallen, när kommunfullmäktige samlades för första gången i år och skulle ta ett beslut i den långdragna frågan. I början av december förra året verkade allt klappat och klart för ett spadtag senare i vår.
Vi kan mycket väl få se en arena ta form så sakta 2007, men vägen dit kantas av en bitter smak i munnen och en politisk oenighet, som är allt annat än bra.
Bygget försenas i ytterligare minst en månad och kastades tillbaka till kommunfullmäktige den 26 februari med fler frågetecken.
Alla vill ha en ny hall.
Alla påstår det i alla fall, men det ekonomiska tjafset och oron över finansieringen är ett mörkt, otäckt moln i frågan.
Jag kan inte bortse från det.

På den ena sidan sitter makten med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern, som vill se kommunen agera bank och låna ut pengarna till en god ränta.
Å den andra sidan sitter alliansen, som inte vill se kommunen agera bank utan vill se det nya fastighetsbolaget låna de 110 miljoner kronorna privat. Det blir givetvis dyrare, men en högre hyra för kommunen ska väga upp det. Det var dock ingen som påpekade att föreningarnas hyra blir högre.
Finansieringen är en kärnfråga.
Den kommer inte, vilket är högst olyckligt, få en bred lösning över gränserna. Det man kan klara i många andra städer i bygget av nya hallar och arenor lyckas man uppenbarligen inte med i Norrköping.

Kommunalrådet Mattias Ottosson (s) gjorde ett misstag, när man bara dagarna för mötet skickade ut ett tillägg till den redan spikade listan över förslaget. Oppositionen, som redan varit irriterade över den knapphändiga informationen om multihallen, blev inte lättare att möta av det.
Att en handbollsplan av nationella mått plötsligt blev två med en ökad kostnad på 400 000 kronor per år plus själva bygget på dryga sju miljoner kronor ställde givetvis en del kloka frågor, men också korkade påståenden.
Utgången av en återremiss och en ny vända var därför given, men det tog ändå alldeles för lång tid innan man landade i det beslutet.
Den bristande kunskapen bland våra politiker om hur vårt Idrottsköping ser ut gör mig också orolig med tanke på den enorma kraft ett sån´t här beslut har. En och annan borde göra sin läxa bättre.

Klubbdirektören Bosse Sundberg i Dolphins, ligger bakom mycket av arbetet och planeringen av hallen. Han såg en smula däckad och låg ut, när han gick ut på Trädgårdsgatan den här kvällen.
All diskussion och tvivel på det nya fastighetsbolaget och dess styrelse runt den ekonomiska lösningen sätter sina spår.
Jag hoppas Sundberg orkar hålla i.
Det blir ingen hall annars.
Kvällens enda vinnare var Karin Jonsson (c).
- Det här är en politisk träta, som inte gynnar idrotten, sa hon från talarstolen.
Bra sagt.
Läs mer om