Människor kan tipsa oss om saker som inte står rätt till. De kan dessutom göra det anonymt. Det kallas meddelarfrihet och är en rättighet vi ska vara stolta över. Därför är det med förvåning jag och många med mig i branschen ser försök att begränsa medias möjlighet till granskning. Jag syftar på den förundersökning som inletts för misstänkt brott mot tystnadsplikten efter NT och Correns artiklar om skottlossningen i Norrköping i juni.
I början av sommaren berättade polisledningen för NT att något allvarligt kunde hända just i Norrköping. Det polisen varnade för inträffade några veckor senare på öppen gata i centrum. Tre personer skadades svårt. Det var ett under att ingen mer kom till skada denna sommarkväll med välbesökta restauranger och många människor på gatorna. Det som senare framkom är att polisen hade bra koll på gängen efter att ha använt sig av telefonavlyssning. Polisen visste att något var på gång och att det kunde leda till att människor kunde skadas. Vissa hävdar att polisen borde ha ingripit och därmed förhindrat våldsamheterna. Det här skrev både Corren och NT om den 24 september.
Chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping menar att den eller de som lämnat uppgifter till tidningarna om avlyssning har brutit mot tystnadsplikten. Orsaken är att meddelarfriheten inte gäller så länge polisens förundersökning pågår. Justitiekanslern, JK, delar åklagarens bedömning. Därför har överåklagare Björn Ericson på riksenheten för polismål, fått i uppdrag att inleda en förundersökning för att ta reda på vem eller vilka som pratat med pressen. Beslutet är unikt och får givetvis konsekvenser för framtiden. Det är viktigt att anställda även inom rättsväsendet vågar vända sig till media och berätta om saker som inte står rätt till i de egna leden.
Men frågan är mycket större än så. Den kan även påverka allmänhetens vilja att samarbeta med pressen. Det finns dock en skillnad. Även om åklagare och polis nu ägnar resurser åt att leta efter vem eller vilka som tipsat NT och Corren så går det bra att vända sig till medierna och tipsa om nyheter. Rätten att vara anonym är en grundbult i den svenska tryckfrihetsförordningen. Åklagare eller polis får varken fråga eller eftersöka källor hos massmedia såvida inte rikets säkerhet är hotad. Personligen tycker jag det vore bättre att rättsväsendet ägnade sig åt att lösa brott i stället för att jaga dem som pratat med media.
Trevlig helg!