Hetsen har dock lagt sig, de gröna har nu lärt sig kortkommandona och anpassat sig till de nya medierna. Varken De Geer, Eber eller Kungsgård har fått några datorer än, men det har sagts mig att problemet inte längre ligger hos skolledningen. Det till trots kvarstår frågan; behövs det verkligen?
Det går att slå emot med hård fakta. Att ge varje elev en bärbar dator och anskaffa en trådlös internetuppkoppling på skolan skulle kosta mindre än de datorsystem som används nu, och antagligen krångla mindre. Men - det skulle fortfarande krångla. Jag gissar på att de flesta unga har en bärbar dator eller motsvarande och att samma ungdomar också skulle kunna hålla med mig när jag säger att hur användbar en dator än är så är den alltid en distraktion.
När jag sätter mig för att skriva hemma blir jag ofta distraherad av musik, spel och Skype, men det som jag känner egentligen är kruxet är när systemen inte fungerar. Ett system ska vara ”ett antal komponenter som verkar för ett gemensamt mål”, och jag känner inte riktigt igen det här. Problemen med gamla datasystem, där mailinlogg inte fungerar och datasalar helt plötsligt är stängda skulle upphöra, men istället skulle nya problem framkomma. Eleverna skulle spela FarmVille på lektionstid eller mer ofta än sällan möta den ledsna Mac som representerar samma sak som den på Windows så fruktade blåa skärmen. För övrigt vet jag faktiskt inte riktigt vad jag ska tänka om dessa SmartBoards som dyker upp i klassrummen. SmartBoards ska vara en modern digital ersättning av den traditionella whiteboardtavlan, men är istället stora, surrande apparater som det krävs en, om inte två, kandidatexamen för att förstå sig på. Och som det ser ut nu så har ju faktiskt inte alla lärare en sådan examen.
Ibland känns det snarare som att skolorna (eller deras ledningar, rättare sagt) inte riktigt tänkt igenom det här. Det känns som ett marknadsföringsknep, att locka med en blänkade vit dator eller kanske ett körkort. En skola var först med idén, om jag inte missminner mig var det John Bauer, men de utvecklade också en fungerande lösning. De har en fungerande webbportal som är betydande och effektiv i elevernas arbete. De andra skolorna vill inte vara sämre, och kontrar med ett hastverk, om än blankpolerat vitt. Någon fungerande webbportal finns inte, inget gemensamt nav för alla elever och de vita Macarna förlorar därför en betydande del utav sin funktion i systemet. Det gör mig ledsen att skolorna ska behöva tävla om eleverna med materiella saker, istället för det som faktiskt är det fundamentala för undervisningen – eminent pedagogik. Jag anser att mutor bara gör niondeklassarnas redan många val svårare. Nog för att skolor redan är företag, men betyder det att de ska använda sig av lockvaror?