Långa kön vid rådhusets stora trappa

Popfunderingar och skattebetalarminnen. Staren gör sitt yttersta för att försöka knyta ihop två vitt skilda ämnen till ett enda.

Norrköping2020-05-04 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har den legendariska pop- och dansorkestern Tom Nordbloms Kvintett någonsin spelat i Norrköping eller ens i Östergötland? Frågan väcktes, lite yrvaket, här på Staren för en vecka sedan. Det dröjde inte många ögonblick förrän vi hade det korrekta svaret i vår hand, tack vare lokala poporaklet Christer Öjring.

Han berättar:

"När jag gjorde min pophistorik om Norrköping och Östergötland hade jag kontakt med Tom Nordblom och fick lite information om Tom Nordbloms Popkvintett. Han berättade att de aldrig uppträdde öster om Vättern. De var alltid fullbokade i Västsverige. Han berättade också att bandet hade minst 165 spelningar under 1965".

En lokal vinkel, som vi reportrar älskar, gick dock att vaska fram. Christer Öjring igen:

"Tom Nordblom berättade också att han har vänner i Söderköping som de hälsar på. Tom är fortfarande aktiv musiker, så vid nästa besök i Söderköping tar han med sig gitarren och ordnar en spelning där. Då är inte längre Östergötland någon vit fläck på hans turnékarta".

Får ej missas, som man brukar uttrycka sig om dylika tilldragelser. I förra veckans lilla exposé över popkvintetten från Uddevalla berättade vi också om filmklippet på Youtube med låten "En liten gulnad lapp". Tom Nordbloms Kvintett sjunger och spelar, även om filmbilderna visar bandet The Vikings i en av sina spelningar. En udda förbrödring som fick Christer Öjring att fundera:

"Kan det vara Ji Coo & the Vikings i filmen? De ändrade sedan namnet till enbart Vikings och blev 1973 Vikingarna med Stefan Borsch och senare Christer Sjögren som sångare".

Intressant. Staren lämnar spelfältet öppet för vidare teorier i ämnet. Under tiden lyssnar vi till 93-åriga Ulla Ackerfors som under åren 1945–51 jobbade på kommunalskattekontoret och minns när skatten betalades kontant. 

– Först 1947 infördes källskatten och innan dess fick de skattskyldiga en skattsedel med summan som personligen skulle betalas kontant vid uppbörderna. Vid den sista uppbörden, ett historiskt tillfälle, tjänstgjorde jag som 20-åring och NT förevigade den kö av skattebetalare som stod utanför rådhusets stora trappa ut mot Tyska torget, berättar hon inspirerad av förra veckans husesyn i rådhuset.

– Bilden i NT visade hur otroligt plikttrogna flertalet av invånarna var. Om de inte var det, hamnade de i restlängder. Jätteböcker som vi på kontoret fick pricka av. Jobb man inte kan tänka sig i dag.

Karta: Norrköping