Pastamysteriet som förenar Åby och Parma

Det fängslande makaronimysteriet i Åby upptar redaktörens hela uppmärksamhet när Strömstaren återvänder med fina minnen från Parma.

Gunnar Hagberg

Gunnar Hagberg

Foto: Rebecka Uhlin

Norrköping2021-08-17 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrköpings Munk-Makaroni? Man blir nyfiken. Sugen rent av. Någon som vet något?

Jodå, Strömstaren är tillbaka efter sommarlovet. Efterlängtad. Och vi kickar igång med en rejäl rivstart. Från noll till hundra på 4,3 sekunder. Med Norrköpings Munk-Makaroni i fokus. Bakgrunden är en kittlande efterlysningen som nådde redaktören under semestern. Avsändare var tidigare NT-kollegan Per Fröberg som skrev:

På väg upp till Sälen stannade vi till i det lilla samhället Sågen mellan Filipstad och Vansbro. En gång i tiden en station på Inlandsbanan med stor bangård och livlig tågtrafik. Numera är stationshuset vandrarhem och ägarna livnär sig på det och uthyrning av dressiner.

Inne i det gamla stationshuset satt en skylt som gjorde reklam för Norrköpings Munk-Makaroni. Den gjorde oss givetvis nyfikna. 

Om jag söker på Norrköpings Munk-Makaroni får jag bland annat några träffar på en bok från 1926 eller 1927 (lite olika uppgifter) – ”Hur Norrköpings Munk-Makaroner tillagas.” 

I ett minnesord i NT över bortgångne Göran Arthur den 17 juni 2020 berättas att hans föräldrar ägde Åby makaronifabrik med varumärket Munkens makaroner. Var låg makaronifabriken? Hur länge tillverkades det makaroner där? Och hur hamnade skylten i ett litet stationssamhälle i Dalarna?

Viktiga frågor som bör redas ut. Redaktören gör som vanligt. Tar ett steg bakåt och ger fältet och spaltutrymmet fritt för Starens läsare. Någon som kan bringa lite ordning i den lokala makaronihistorien? Hör av er.

En makaronifabrik i Åby låter förstås sensationellt. Allt som har med pasta att göra vill man ju annars förknippa med Barilla-fabriken i italienska Parma. Eller var Åby och Parma konkurrenter? Makaroner var dessutom den första pastan som introducerades i Sverige och var även under många år den enda pastan i Sverige. Nu finns det mera.

Redaktören var förresten i Parma en gång i tjänsten i början av 1990-talet. Fotbollsspelaren Tomas Brolin gick till Parma i Serie A efter ett sensationellt kort, men lyckad, karriär i Kamraterna och skulle nu möta Sampdoria. Parma vann och Brolin var bäst på plan. Efter matchen fick redaktören en stor brottarkram av Parmas tränare Nevio Scala. "Brolin! Grande!", utbrast han upprymt och lät kramen övergå i ett nacksving. En upplevelse som endast matchades av de generösa mängder grappa som serverades i pressbaren innan matchen.

Karta: Åby