Med stigande oro noterar Starenredaktören att Svenska Akademien är på gång med en ny upplaga av sin "Svensk ordbok". Många nya ord är med. "Stabsläge", bland annat. Äntligen. Annars är inte de nya orden så mycket att fundera över. Däremot skapar de ord som försvinner en viss nervositet i leden på Starens enmansredaktion.
"Piskperuk", till exempel.
Får inte vara med längre. Känns förhastat. Staren är i alla fall inte klar med "piskperuk" ännu. Första gången redaktörens beundran väcktes inför detta användbara ord (en peruk med hårpiska) var när Fred Åkerström tog ton till Bellmans "Glimmande nymf" ur Fredmans epistlar och fångade lyssnaren i ett järngrepp med sin djupa, dova och magiska stämma. Han sjöng:
Luckan ren stängd, porten tillsluten
Natthuvan ren, din hjässa kringknuten
Ren Norströms piskperuk
Den hänger på sin spik
Sov, somna in vid min musik
Efter att ha hört de raderna vill man bära med sig piskperuken, eller åtminstone det ordet, in i framtiden.
Redaktören såg och hörde förresten Fred Åkerström vid Visfestivalen i Västervik för många år sedan. Med tanke på hur ljust och levande minnet ännu är från den kvällen, är det mycket troligt att Fred Åkerström framförde just "Glimmande nymf" medan sommarsolen sakta gick ned bakom ruinen. En annan kväll skulle Povel Ramel medverka. Innan det var hans tur, satt han ensam och övergiven på en pinnstol i ett hörn bakom scenen. Redaktören förberedde en framryckning med några vässade frågor men avråddes av festivalgeneralen Hansi Schwartz.
– Man stör aldrig ett geni, sa han.
Starenredaktören retirerade hastigt.
"Svensk ordbok" publicerades ursprungligen 2009 och innehåller allt om 65 000 ord. Den nya upplagan får en att fundera över vilka ord som plockas bort i kommande upplagor.
"Kvinna", kanske?
Detta i så fall som en följd av debatten kring ordet "kvinna". Vårdguiden 1177 vill att man ska undvika att använda k-ordet samtidigt som författaren Kajsa Ekis Ekman menar, i sin nya bok "Om könets existens", att idén om att kön är en känsla snarare än ett biologiskt faktum kan få allvarliga konsekvenser. Förre utrikesministern Margot Wallström håller med och befarar att jämställdheten skadas om det inte går att använda ordet "kvinna" längre.
Vad säger Svenska Akademien?
Här är vi glada så länge "strömstare" fortsätter att vara ett ord man kan slänga sig med lite hur som helst.