Att det talas om mildare straff och USA i samma mening är inte särskilt vanligt, men så är fallet i dag. Röster börjar höjas för att dagens juridiska system håller på att haverera.
Landets justitieminister Eric Holder (D) menar att de hårda tag som landets rättssystem riktat mot de som begår narkotikabrott måste mildras, eftersom att dagens system inte är hållbart – varken demografiskt eller ekonomiskt. Och han är inte ensam. även den Tea Party-anknutne senatorn Rand Paul (R) anser att straffen måste mildras.
Till en början blir man förvånad när man läser att toppolitiker i USA vill sänka straffen för narkotikabrott, men om man studerar statistiken blir det mer förståeligt varför.
Enligt New York Times (14/8) sitter cirka 1 570 000 amerikaner i statliga och federala fängelser. Det är en ökning med 500 procent sedan 1970-talet, då straffen höjdes för att få bukt med den ökande brottsligheten i landet. Det fick effekt, men sköt problemet på framtiden. Detta skyhöga antal fångar kostar hela 80 miljarder dollar om året. 2010 var 7 procent av alla svarta män mellan 30 och 34 år bakom galler. Och de federala fängelserna som har 219 000 fångar har redan överskridit sin kapacitet med 40 procent. En inte alldeles oviktig detalj i sammanhanget är att cirka hälften av dessa fångar sitter inlåsta för narkotikarelaterade brott.
Naturligtvis vill varken Demokraterna eller Republikanerna göra tillvaron enklare för drogmaffior eller annan brottslighet där droger är involverade. Brottslighet med många offer måste naturligtvis stävjas. Det Holder önskar är att domarna ska mildra straffen för de som döms för narkotikabrott och inte är straffade sedan tidigare eller har band till kriminella gäng. Narkotikabrott som inte skadar andra, så att säga. I varje fall inte fysiskt.
Trots den hårda syn många amerikaner har på brottslingar anser, enligt Pew Charitable Trusts undersökning från 2012, drygt halva befolkningen att det sitter för många i fängelserna och hela 80 procent anser att straffen bör sänkas för brottslingar som bedöms vara ofarliga.
Justitieministerns förslag bygger dock inte på önsketänkande, utan snarlika tankar har redan testats. I Texas(!), som styrs av den omstridde senatorn Rick Perry (R), har man minskat straffen för narkotikabrott och stölder, för att i stället lägga mer pengar på missbrukar- och psykvård. En förändring som visat sig haft positiv effekt. Samtidigt som statens antal fångar har minskat sedan 2007 har även den våldsamma kriminaliteten minskat. Det kan även finnas andra faktorer som spelar in, men siffrorna är intressanta oavsett. Det är dock i sammanhanget viktigt att komma ihåg att den amerikanska straffskalan är betydligt strängare än den svenska dito.
Att ha 25 procent av världens fångar inlåst i amerikanska fängelser är ett tydligt tecken på att någonting måste förändras.