Någon som vet något om "Färdbok för Norrköping", bokens författare Ingemar Wretman och Norrköpings Bokbar där den såldes? Frågan kastades ut här på Staren häromveckan sedan en läsare kommit över ett exemplar av den sorgligt bortglömda guiden från 1957 över Norrköpings utflyktsmål och sevärdheter.
Svaren strömmade naturligtvis snabbt in.
– Jag jobbade hos Ingemar Wretman i slutet av 1961 och början av 1962, berättar exempelvis Ingrid Eklundh.
– I början satt jag hemma hos honom i Haga och korrekturläste texten till "Stora Bilboken" som han jobbade med då. Sedan jobbade jag i bokbaren som inte var någon bokhandel i vanlig mening. Bland annat hade han korrespondenskurser i hur man tog körkort. En gång i veckan skickades jag ned till Milles för att köpa arrackswienerbröd. Ett annat minne var att Ingmar Wretmans bil, en Studebaker, undersöktes av polisen i samband med ett mord i Stockholm. Varken han eller bilen hade dock med mordet att göra.
Brevkursen "Att ta körkort" känner även "gammelbilsnörden" Lennart Gustavsson i Svärtinge till. Berättar att den kostade 12:90 att beställa 1961 samt att Ingemar Wretman gav ut en hel del andra bilböcker, som "Faran lurar vid bilköpet", "Med bilmontören i handskfacket" och "Jugoslavien som bilisten ser det".
– Jag har hela samlingen av "Stora Bilboken" som gavs ut mellan 1951 och 1975. En del av dem fick jag redan som liten då min pappa jobbade som säljare på Ringborgs och sålde en ny Chevrolet Biscayne 1959 till ägaren av Johansson & Eklunds tryckeri. Hans inbytesbil var en Nash från 1954 eller 1955, säger Lennart Gustavsson.
Christer Öjring, vanligen Starens vägvisare inom lokal pophistoria, skickar en bild på huset där Norrköpings Bokbar låg vid Skvallertorget. Enligt 1949 års lokalkatalog drev Firma Axberg & Wretman bokbaren med adress Lilla Torget 3 och med telefonnummer 272 21. Själv bodde Wretman på Finspångsvägen 72 enligt 1957 års telefonkatalog.
– Huset där bokbaren låg finns inte kvar. Det försvann när Kungsgatan breddades på 1980-talet. Bokbaren borde ha legat i hörnet av Kungsgatan och Bredgatan vid Skvallertorget där Pressbyrån nu ligger. Huset innehöll även Lasse Vävare, säger Christer Öjring.
Han tipsar dessutom om ännu en av Ingemar Wretmans utgåvor, "Jakob Casanovas memoarer" från 1945.
– Den ansågs dock vara lite för vågad på den tiden, avrundar Christer Öjring.