Cafésittningen i Strindbergs goda sällskap

August Strindberg och en gammal ölstuga på Slottsgatan hamnar i fokus när Staren försöker lösa allehanda viktiga vardagsmysterier.

Gunnar Hagberg

Gunnar Hagberg

Foto: Rebecka Uhlin

Norrköpings kommun2020-01-27 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Starenredaktören angreps häromdagen av lite kulturell feeling, helt utan förvarning, och bestämde sig för att göra någonting åt det. Greppade August Strindbergs "Röda rummet" ur bokhyllan och slog sig ned på ett centralt beläget fik för att läsa och dricka starkt kaffe i sin ensamhet. Tiden rusade, liksom läsningen, och plötsligt kände han sig kurerad och för stunden belåten med det kulturella tillskottet.

En bra och givande stund. Dock med en fadd eftersmak i gommen eftersom redaktören valde att berätta för andra om cafésittningen i den store författarens sällskap. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Läsa Strindberg? Du? På ett café? Så otroligt fånigt. Vem tror du att du är egentligen?

Den kulturella utsvävningen hade uppenbarligen blivit för kulturell och Starenredaktören retirerade skamsen, men med viss trygghet, till sin mer normala dagsdos av Sivar Ahlruds ungdomsböcker om Tvillingdetektiverna. Denna lilla exposé har i alla fall fört in oss på ämnet August Strindberg. Om hans briljans vet vi givetvis redan det mesta. Men bodde han någonsin i Norrköping och i så fall var?

Det är egentligen Bo Barw, salsvakt på Norrköpings konstmuseum, som väcker frågan och Staren lovar att föra den vidare till sin genuint allmänbildade läsekrets. Vet någon något? Hör gärna av er i så fall. Med läsarnas hjälp brukar Staren kunna lösa allehanda spörsmål.

– August Strindbergs syster och måg bodde i Norrköping och hade sommarhus i Kolmården. Strindberg skrev också att han skulle vilja bo i Kolmården under en period. Jag undrar hur det blev med den saken, säger Bo Barw.

Från August Strindberg är inte steget särskilt långt till sena kvällar i frustande lokaler med uppsluppen stämning. Därmed är vi inne på den gamla ölstugan som låg på Slottsgatan 100. I det här fallet är det Claes Andersson som undrar. Han skriver:

– Ägare till ölstugan var min morfar och mormor, Robert och Elin Frid. De ägde den och bodde i samma fastighet som ölstugan. Det fanns flera lägenheter i fastigheten. Eftersom jag är intresserad av släkthistorien skulle jag gärna vilja ha lite mer information om ölstugan.

Starens egna kunskaper i frågan är begränsade. Ölstugan Tyrol, eller Tirol, är däremot givetvis bekant för de flesta Norrköpingsbor på seniornivå. Den låg dock snarare på Slottsgatan 140. Ännu ett mysterium för Starens läsare att fundera över.

Karta: Norrköping