Det var förra helgen som Stockholm International Music Competition avgjordes i Stockholm. Tävlingen pågick i fyra dagar och den 16-åriga violintalangen Nicole Biegniewska från Norrköping spelade romantisk – och tekniskt krävande – musik av tonsättare som Wieniawski, Paganini och Bruch.

– I finalen fungerade allt bara helt plötsligt. All stress bara rann av mig. Jag tänkte: "Kör, bara kör", berättar Nicole Biegniewska.

– Jag har aldrig sett Nicole i sådan form. Hon var som en Paganini och släppte loss helt. Det gick snabbt i det teknisk svåra stycket. Det är sällan man ser jurymedlemmar som applåderar. Men det gjorde de, berättar en stolt pappa Kryspin Biegniewski.

Artikelbild

Diplomet från tävlingen.

Någon officiell motivering till vinsten har inte getts, men av ledamöter i den internationella juryn fick Nicole höra att de föll för hennes passion, inlevelse, charm och virtuositet.

Men det var inte självklart för henne att vara med i tävlingen. Efter att hon hade anmält sig var hon beredd att hoppa av. Hon låg på gränsen mellan grupper – och skulle få möta konkurrens från äldre ungdomar som redan studerar på musikhögskolor.

– De tävlande kom från hela världen. Det kändes lite tufft att vara allra yngst. Hade jag varit född ett par veckor tidigare hade jag fått tävla i en grupp med yngre deltagare, säger Nicole och slänger en blick på prisdiplomet.

Hon gläds åt att musikläraren Päivikki Wirkkala-Malmqvist och Kulturskolan omnämns på diplomet. Nicole berättar att stöttningen från Kulturskolan har betytt mycket för henne.

Artikelbild

– Jag är oerhört tacksam för att jag fick tillgång till en replokal på Kulturskolan. Hade jag inte fått det hade jag inte kunnat lyckas med det här. Det får du gärna skriva.

Efter tävlingen har Nicole Biegniewska blivit inbjuden att delta i andra tävlingar i Bryssel och Ryssland. Men hon har ännu inte tagit ställning till om hon ska ställa upp.

– Hon behöver lite ledigt, tycker pappa Kryspin.

Men flera konserter väntar i sommar, bland annat på Tivoli den 27 juli och festivalen Copenhagen Summer Festival i juli-augusti.

Nämnas kan också att Nicoles storasyster Julia Biegniewska, även hon violinist, belönades med 10 000 kronor från Stig Pherssons stipendium på Hemgården på Nationaldagen. I sambad med detta uppträdde familjen tillsammans.