Femton minuter innan konserten börjar är gården i Knäppingsborg nästan helt tom. Kalla vindar får de första höstlöven att framträda på Restaurangscenen i Knäppingsborg, utebaren är stängd och regnet hänger i luften. Efter hand dyker det upp några åskådare och det ska sägas att inget hejdar Slim Notini och hans Gospel Train när de äntrar scenen för att bjuda på gospel och med ett önskemål att vi ska be för sol drar de i gång "He's Got The Whole World In His Hands" och övergår raskt i Clara Wards klassiker "How I Got Over". Kanske är det den sviktande tron hos publiken som gör att molnen vägrar skingras, men musikerna gör sitt bästa för att värma upp frusna själar som samlats.

Hasse Larssons bas pumpar, James Bradley j:r agerar coolt bakom trummorna och de fem bakgrundssångarna får värma upp i olika nummer, bland dem Hedvig Notini och Jenny Bonham-Carter. Men när tempot sjunker i "Swing Low Chariot" märks det att det är något som fattas. Vi väntar på Kiralina Salandy, sångerska från Montreal i Kanada. Och det är som om hon känner på sig att temperaturen behöver höjas för hon äntrar scenen i en guldlaméglittrande klänning med hög slits, silverblingglittrande skor med skyskrapehöga klackar och blonderat hår och får till och med kollegorna i Gospel Train att dra efter andan. Men vad gör man inte för att fästa uppmärksamhet på budskapet.

Kiralina Salandy skapar omedelbar publikkontakt och får publiken, som sakta växer under konsertens gång, att både skandera och klappa med. I Curtis Mayfields "People Get Ready" får hon till och med fram en kvinna ur publiken som går över det öde, regniga området nedanför scenen för att sjunga med i omkvädet "I believe". En annan kvinna vågar sig också fram till scenen för att önska en version av "Precious Lord" och efter en kort konferens på scenen med gospeltågets konduktör och kapellmästare Slim Notini gör de en själfull version. Det blir en extra låt till avslutningen då Kiralina Salandy på begäran får upp den gänglige Notini, med en scenisk framtoning som en begravningsentreprenör, för en svängom på scenen.

Artikelbild

Så trots de dåliga förutsättningarna med vädret och en liten publik gav Kiralina Salandy & Slim's Gospel Train allt. Och de vann en välkommen arbetsseger. Nu är gospeltåget på väg mot Stockholm för att spela under Gospel Choir Festival i Kungsträdgården. Crescendos scen blir utmärkt som genrep. För två år sedan var Slim Notini här med gospelsångaren Rev. Norris Turner. Norrköping är en bra hållplats för honom, hans band och temporära gästartister.