Tionde studioalbumet "Will to Power" släpptes hösten 2017. Arch Enemy nominerades till en Grammis i kategorin Årets hårdrock/metal och vann Gaffapriset i samma kategori 2018. Men bandet grundades redan 1996, av gitarristen Michael Amott som liksom trummisen Daniel Erlandsson tidigare varit med i bandet Carcass. Det stora genombrottet kom 2011, i samband med albumsläppet "Wages of Sin" där förra, tyska sångerska Angela Gossow var med. Hon är känd för sin utmärkande growlteknik som ska låta lika starkt och dovt som en mansröst.

– Men nuvarande, kanadensiska sångerskan Alissa White-Gluz är också väldigt bra och bred, säger Michael Amott som själv kommer från Halmstad men har velat ha med de bästa i bandet, oavsett var de funnits.

– Skit samma var de kommer ifrån, man behöver inte leta i granngården längre, skrattar Mike, som han kallar sig. Han är nu nämligen mer van vid att turnera över hela världen än i lilla Sverige. Japan var nog första landet Arch Enemy besökte, menar Mike och nämner att de sedan dess turnerat med både Slayer och Iron Maiden.

Artikelbild

| Grundare och gitarrist. Michael Amott är enda kvarvarande bandmedlemmen sedan start. "Jag skriver låtarna också", säger han.

– Extrem metal med mycket melodi, beskriver han sitt bands musik.

Vad tror ni om Norrköpingspubliken?

– Vi är sugna på att träffa dem. Man vet ju aldrig hur en publik är, folk gillar ju lite olika beroende på om man kommer till Malaysia, Norrköping eller New York.

Vad ska ni spela för låtar?

– Det blir låtar från hela katalogen, men mycket från de två senaste albumen.