Det är fyrtio minuter kvar till föreställningen drar igång när första rollatorn rullar in i lokalen på äldreboendet Kalkstensgatan 5. En av dem som bänkar sig i god tid är Ingegärd Stenberg.

– Det här är väldigt trevligt. Jag gick mycket på teater förr, men det blir inte mycket nu. Jag ser för dåligt och kommer jag inte ut så lätt, berättar hon.

Att kultur har stor betydelse bland annat för äldre människors hälsa visar forskning som Karolinska institutet samlat på sajten "Den kulturella hjärnan". Det märker Eva Höglund, enhetschef på Kalkstensgatan.

Artikelbild

| Filippa Kromnér och Casper Fyrberg dansar till tonerna av "Min soldat".

– Sång och musik går alltid hem, man märker att de äldre blir piggare och gladare. De får något roligt att se fram emot och har laddat i dagar för det här, berättar hon.

En stund senare sjunger nioåriga Elsa med käppen i hand: "Min fästman han var modelejon, dandy, charmör, kan hända för min skull, jag är svag just därför". Allt medan Casper Fyrberg virvlar runt i störtkruka med Filippa Kromnér i famnen. "Min soldat", Ulla Billquists hit från beredskapsåren men också låtar som "Idas sommarvisa" och "Det gåtfulla folket" vävs in Marcus Fyrbergs "Ett glatt humör" – en minimusikal med glimten i ögat, där en smågnabbande äldre kvartett samlas runt en gammal tjock-tv som blåser liv i minnen. Krigsår. Kärlek med förhinder. Ljus studenttid.

– Vi har valt äldre musik som publiken känner igen och som kan väcka minnen och känslor. "Ett glatt humör" som Alice Babs sjöng skrevs på 20-talet och är nästan hundra år. Men den håller än och är riktigt bra!, säger Marcus Fyrberg.

Det är femte året som han är ute på äldreboenden och underhåller. Men i år är Clara Turdén ansvarig – och barn spelar huvudrollerna på scenen. Elsa Thomasson, Filippa Kromnér, Meja Jansson och Casper Fyrberg är i åldrarna 9-13 år och har redan hunnit medverka även i tidigare produktioner.

Artikelbild

Filippa Kromnér, Casper Fyrberg och de andra plockar bland kostymer och peruker som gör dem till den äldre kvartetten Astrid, Marianne, Ylva och Knut.

– Vi har byggt föreställningen utifrån våra erfarenheter från tidigare år. Vi vet att barn uppskattas, därför får barnen ta all plats på scenen. De går också ut i publiken efteråt så att de får en liten stund tillsammans. Mötet mellan barn och äldre brukar bli väldigt fint, säger Clara Turdén.

– Det har varit roligt att lära barnen lite om krigsåren och ransoneringar. De får mer förståelse för vad de äldre har upplevt, säger Marcus Fyrberg.

Artikelbild

| Nioåriga Elsa Thomasson sjunger Ulla Billquists nästan 80 år gamla "Min soldat", en av beredskapsårens stora hits.

Totalt ges tio föreställningar på äldreboenden i Norrköping och Söderköping under en intensiv vecka. Och barnen trivs utmärkt med att lägga en del av sommarlovet på turnén.

– Det är jättekul att de äldre blir så glada att vi kommer och spelar. Då blir man själv glad, säger Filippa.

Artikelbild

| Produktionsbolaget Waow har fyndat en mängd peruker från Göta Lejon.

– Och det är roligt när de sjunger med! inflikar nioåriga Elsa.

Föreställningen får stöd av Norrköpings kommun och Region Östergötland.