Det så kallade Bergmanåret invigdes på måndagen under en ceremoni i London med hedersgästen Liv Ullmann.

"Ingmar Bergman har berikat inte bara mitt liv, utan även en hel värld med sina mästerverk inom film, litteratur och teater. Firandet av hans 100-årsjubileum kommer att bekräfta hans status som en av de mest inflytelserika och kreativa ikonerna i filmhistorien", säger Ullmann i ett pressmeddelande.

Med start i höst och fram till slutet på nästa år ska Bergmans värv uppmärksammas i ett flertal länder. "Vargtimmen" som dockteater i Tyskland, operan "Höstsonaten" med Anne Sofie von Otter i Finland, koreograferna Mats Eks, Johan Ingers och Alexander Ekmans nya dansverk "Hommage à Bergman" i Frankrike och "Fanny och Alexander" i regi av Eva Bergman på Göteborgs stadsteater är några exempel på det 50-talet nya uppsättningar som ska visas under året.

Dessutom ska den israeliske regissören Hagai Levi ("The affair") göra en nyinspelning av tv-serien "Scener ur ett äktenskap", åtminstone fem nya dokumentärer om Bergman ska produceras och ett flertal böcker – bland annat med ofilmade manus och Bergmans anteckningsböcker – kommer att ges ut.