Först ut på lördagens bokfestival på Stadsbiblioteket var två författare till historiska romaner som har anknytning både till Linköping och Norrköping.

Författaren Göran Redin, uppväxt i Björsäter, är aktuell med sista delen i serien om livet på den lilla östgötska gården Lövberga i Björsäters socken under 1600-talet. Men även näraliggande platser som Finspång och Norrköping speglas i romansviten.

– Är man historieintresserad måste man erkänna att Norrköping är mer intressant än Linköping. Grunden till svensk industri fanns i Norrköping och Finspång. Här fanns alla naturtillgångar som behövdes: järnmalm, skog, vattenkraft och en perfekt vattenväg ut till havet. Det som saknades var pengar och arbetskraft med kunskap, men det löste sig med Louis De Geer som kom hit med pengar och tog hit vallonerna, säger Göran Redin.

Artikelbild

| Författarna Anna Laestadius Larsson och Göran Redin har båda skrivit historiska romaner och var först ut på Norrköpings Bokfestival på lördagen.

Ett helt kapitel i den nya romanen "En ensam färd" utspelar sig i "Vita huset", alltså det hus som Louis De Geer lät bygga på Saltängen. Men efter fem romaner lämnar författaren 1600-talet bakom sig.

– Det börjar bli lite "same same". Jag började fundera på om det skulle bli ett fältslag till, en misslyckad förlossning eller kärlek. Jag ville sluta på topp, och jag tycker nog själv att jag gjorde det.

Under besöket avslöjade författaren att nästa tidsepok som han zoomar in kommer att bli 1950-talet.

Författaren Anna Laestadius Larsson, uppvuxen i Linköping, har även hon nyligen utkommit med en avslutande bok i en historisk romansvit. "Kurtisanen" är tredje boken i en trilogi om sent 1700-tal och berättar om Beata Charlotta Eckerman, en historisk person född på Blästa gård utanför Linköping, ungefär i nuvarande Landeryd.

Artikelbild

Biblioteket valde i år att vädersäkra bokrean som hölls i entrén.

– Jag hade egentligen tänkt skriva om hennes mamma Catharina Ahlgren som var en av Sveriges allra första journalister, eftersom jag själv har journalistbakgrund. Men när jag började läsa på insåg jag att hennes dotter var en mer spännande person, säger Anna Laestadius Larsson.

– Beata Charlotta hann under sitt korta 31-åriga liv med att vara skådespelerska, kurtisan, äventyrerska och spion. Kan man inte göra en bra bok av det ska man nog inte syssla med romanskrivande.

Artikelbild

| Systrarna Eva-Lotte Wondollek och Camilla Segervall kom till biblioteket för att lyssna på författarna Maria Sveland och Alex Schulman. Men först passade de på att fynda en hel massa böcker på bokrean i etrén. "Det blev jättemycket barnböcker" säger Eva-Lotte.

Men att vara skådespelerska, som den vackra Beata Charlotta, ansågs på hennes tid inte respektabelt, berättar Anna Laestadius Larsson.

– Skådespelerskor sågs som publika fruntimmer och lovliga villebråd för herrar i publiken. Förslagen de fick var svåra för en fattig flicka att tacka nej till.

Artikelbild

Under tiden Anna Laestadius Larsson skrev på "Kurtisanen" exploderade hela #metoo-rörelsen. Romanen ger också en bakgrund till dagens sexualdebatt, påpekar hon.

– Lägger man örat mot historien och lyssnar hör man vrålet av kvinnoröster som ropar: "We too!" Det sena 1700-talet var en tid då fattiga kvinnor verkligen ansågs stå i förmögna mäns tjänst.

Artikelbild

Totalt fyra författare besökte årets upplaga av Norrköpings Bokfestival. Eftermiddagen fortsatte med fullbokade författarträffar med Maria Sveland och Alex Schulman. Många besökare på biblioteket gjorde också som Norrköpingsbon Disa Grundtman. Innan hon gick på författarsamtal passade hon på att fynda utgallrade böcker på bibliotekets bokrea.

– Det är ett jättebra initiativ med festivalen och bokrean. Jag är allätare och läser det mesta, men det börjar bli lite väl mycket böcker hemma, så nu borde jag också gallra ut, säger Disa.