Musiken är såklart det centrala på det övergivna gamla flygfältet i Norrköping. I år kommer Rammstein tillbaka, de var här premiäråret 2013. Andra storheter i år är Mumford & Sons och Volbeat. Missa inte heller svenska fina akter, både Veronica Maggio och Icona Pop gör återbesök och i år kommer även Melissa Horn.

Danssugna får sitt lystmäte med en rad dj:s och klubbakter, bland dem Afrojack, Hardwell och Dimitri Vangelis & Wyman.

Vi vet inte alla bokningar arrangören FKP Scorpio har på gång, så håll utkik här! Rätt som det är dyker det upp nya artister. Du kan även hålla koll på programmet här.

Artikelbild

| Köer, köer, köer. Räkna med att saker kan ta tid.

Men det är ju inte bara en massa artister att hålla reda på, utan en del praktiska saker också. Dubbelkolla allt här innan ditt festivalbesök!

Biljetter!

Det finns en rad olika varianter; för alla dagar eller bara en, med eller utan camping. Det går att uppgradera köpta biljetter om du skulle vilja stanna en dag till, i mån av plats. Tänk på att ju senare du köper biljett desto dyrare blir de.

Tre dagar blir fyra!

Artikelbild

| Den rutinerade har eget toapapper.

På onsdag tjuvstartar festivalen för de besökare som redan kommit campingen. På kvällen kommer campingen huseras av dj:s, band och matförsäljning. Endast de med campingpass har tillträde.

Betalsystem?

Artikelbild

| Ska du handla? Glöm inte att ladda ditt festivalarmand!

Precis som tidigare år får man ett festivalarmband med ett chip i. Armbandet måste sitta på som entré till festivalen, och fungerar samtidigt som en elektrisk plånbok. Se till att ladda med pengar så du inte blir utan fish&chips, öl eller popcorn. Ta inte under några omständigheter av dig armbandet förrän festivalen är över!

Kom i tid!

Artikelbild

| Var inte en slarver! Lämna ditt tält på återvinningen om du inte vill ta med det hem.

Mycket folk, mycket som ska ses och göras. Då tar saker tid. Ska du någonstans, lägg till en timme extra i din planering. Minst!

Räkna med bilköer!

Artikelbild

| Mycket folk på liten yta innebär dålig mobiltäckning.

Även om kösystemet för biltrafiken har blivit bättre på senare år får du räkna med en del bilsittande på väg till och från området. Bor du i Norrköping rekommenderar vi cykel.

Planera dina konserter!

Artikelbild

| Glöm inte gummistövlarna.

Det pågår väldigt mycket på en gång. Var smart! Använd Bråvalla-appen som släpps senare, eller gör ett eget fiffigt schema. Är du riktigt pedantisk lägger du in matuppehåll, vila och kisspauser också.

För jösse namn, glöm inte gummistövlarna!

Artikelbild

| Visst är det trevligt med högt ljud och bas som känns i hela kroppen. Men var rädd om hörseln. Ta med öronproppar.

Det är svensk sommar, festivalen är på ett öppet fält. Även om det bara blir ett kortvarigt regn och fint väder i övrigt blir det gegga och lera.

Var rädd om hörseln!

Artikelbild

| Planera dina konserter, så får du ut mest av festivalen.

Har du tinnitus? Inte? Grattis! Fortsätt med det. Ta med ett gäng öronproppar. Det finns billiga proppar med lite högre kvalitet som inte försämrar ljudet, utan bara sänker det.

Åldersgräns?

Artikelbild

| Bilköer, något du måste tåla.

Själva festivalen har en åldersgräns på 13 år. Det beror på Socialstyrelsen bestämmelser kring ljudnivåer. På campingen har Bråvalla en rekommenderad åldersgräns på 16 år.

Lämna selfiesticken hemma!

Fota med mobilen? Glöm selfiestick, den får du inte ta med. Du får heller inte ta med systemkamera.

Gratis lokaltrafik?

Ja, även i år är buss och spårvagn gratis från Norrköping ut till Bråvalla.

Blivit sjuk eller skadat dig?

Sjukvårdstält finns det både på campingen och festivalområdet. Ett hett tips är att ta med egna plåster för skavsår och annat.

Alkohol?

Det säljs på området, ålder för inköp är 18 år. Ser du ung ut, men har åldern inne, får du ett dryckesarmband. Det kan hända att du ändå måste legitimera dig. Tänk på att du inte får ta med egen alkohol på festivalområdet.

Kiss & bajs!

Det finns både bajamajor och vattentoaletter lite här och var. En del är förhållandevis fräscha, men att ha egna våtservetter rekommenderas. Riktigt rutinerade har eget toapapper i ryggan.

Hjälp! Mobilen har laddat ur!

Bråvalla är notoriskt ökänt för dålig mobiltäckning. Men ibland får man igång det, och då gäller det att ha kräm kvar i nallen. Det finns inga eluttag på campingen och elverk får du inte ta med dig. Men det finns stationer för laddning av mobilen på campingen som kan rädda dig.

Bråvalla-appen?

Den är inte klar än, men släpps dagarna före festivalen. Där kan du hålla koll på alla spelningar, få nyheter och påminnelser om dina favoritkonserter.

Kartorna, då? Jag som har så dåligt lokalsinne!

Samma sak här, de är inte klara än.

Campingplatser?

Stora campingen är stället som de flesta väljer att bo på. Stökigast, smutsigast, mest högljutt. Och förmodligen den roligaste.

Medveten camping: lite lugnare, lite renare, lite mindre. För dig som tillsammans med dina grannar tar ansvar för ett lugnare boende.

Premium camping är en tältcamping för dig som är lite bekvämare. Ligger i en avskärmad och parkliknande miljö. Här har du fri mobilladdning en gång per dag, och det ingår vattentoaletter och duschar.

Husvagnscamping, här parkerar du din bil bredvid husvagnen och plats för förtält ingår. Det är bara på den här campingen du får bo i husvagn eller husbil.

Mc-camping, här ställer du din hoj bredvid ditt tält.

Tänk på miljön. Skita inte ner!

Använd Miljöpanten: 200 kronor är inkluderat i biljettpriset när du köper festivalpass med någon av campingtyperna. Vid armbandsutlämningen får du ditt festivalarmband och sopsäck. När du lämnar in dina sopor på sopstationen får du tillbaka 200 kronor. Om du väljer att vara en slöfock och inte lämna in dina sopor brinner pengarna inne.

Det finns även tältåtervinning på campingen för den som inte orkar ta med sig sina grejer. Som förra året är det pant på PET-flaskor och returmuggar som köps på området.

Funktionsnedsättning?

De som har någon funktionsnedsättning och behöver ledsagare eller assistent får kostnadsfritt ta med denne på festivalen. Se bravallafestival.se för detaljer.