På onsdagen väntas många festivalbesökare anlända till Norrköping och Bråvalla. De som köpt biljett dit reser gratis på pendeltåg, spårvagnar och bussar i hela Östergötland.

– Vi har planerat i samråd med Upplev Norrköping, Trafikverket, Transdev (som Veolia heter numera) och Jernhusen - ja det är många kockar, säger Östgötatrafikens trafikoperative chef Mattias Näsström.

Redan under tisdagen kunde den för året nya spårvagnslinje 4 ses köra på spåren i Norrköping. Den är en tillfällig festivallinje som kommer att gå till och från vändhållplatsen vid Eneby kyrka.

Artikelbild

| Märkningen är Bråvalla Festival. Bråvalla med Å på vissa vagnar och med A på dem som inte har A i sitt alfabete.

– Spårvagn 4 har fått färgen blå och går en lite annorlunda väg. Förra året var det lite rörig när många trodde att de kunde åka vidare på de vanliga linjerna som vi dragit om, förklarar Mattias Näsström.

Den nya linje 4 som på vagnarna är märkt Bråvalla Festival kan kanske också komma att dra besökare till Norrköping. Vid tidigare tillfällen har många som är särskilt spårvagnsintresserade kommit för att fotografera och teståka nya linjesträckningar.

– Jo, det kan nog hända, säger Mattias Näsström.

På onsdagen kommer bland annat ett så kallat Bråvallatåg till tågstationen. Det är ett direkttåg, utan byte, från Göteborg. På stationen står en rad tillfälliga toalettbås i plast och en sopcontainer.

Artikelbild

| Ännu i vagnhallen. Efter en testtur på tisdagen är flera vagnar märkta med en 4 mot blå bakgrund redo att rulla ut under Bråvallafestivalen.

Östgötatrafiken har planerat för mer än dubbelt så många spårvagnsavgångar och har således mycket extrapersonal inkallad.

– Det är även fler pendeltåg, förstärkningsbussar, extra städning och fler trafikledare, säger Mattias Näsström.

Artikelbild

| Flera har arbetat med att planera och utföra jobbet med den nya linjen.

Efter söndagen, då festivalbesökarna börjar lämna stan, kommer inte fyrans spårvagn att rulla mer för den här gången. Men de nya planerna för trafiken kommer troligtvis att återanvändas.

– Det här är tredje året och vi får mer och mer rutin för varje år, säger Mattias Näsström.

Artikelbild

| Så här ser den ut. Norrköpings nya spårvagnslinje.

Fotnot: Linje 4 var mellan åren 1957 till 1966 en permanent spårvagnslinje i Norrköping. Den gick mellan Smedstuguplan och Klingsberg.