Sex olika fall har brottsrubriceringen våldtäkt eller sexuellt ofredande, enligt uppgifter från polisen. Bland dessa har en flicka i övre tonåren har anmält att hon blev våldtagen på ett campingområde på lördagseftermiddagen och ytterligare en våldtäkt ska ha skett i nära anslutning till festivalområdet.

En 17-årig flicka har anmält ett våldtäktsförsök i publikhavet framför scenen då Veronica Maggio uppträdde på fredagen. Flera vittnen finns till den händelsen, bland annat flera vakter som höll kvar den misstänkte 19-åringen tills polisen kom. Den 19-årige mannen har sedan händelsen suttit frihetsberövad och anhölls under lördagseftermiddagen misstänkt för våldtäkt.

– Flera vittnen hördes under lördagen, och fler kommer att höras, säger Kerstin Mälman, polisens presstalesperson på Bråvalla.

En majoritet av brottsanmälningarna, 227 stycken, rör stöld och förlorat gods. Det som sticker ut i statistiken är att 150 av dessa handlar om stulna mobiltelefoner.

– Det är väl den typen av brott som det har varit fler anmälningar om än vad vi hade räknat med, konstaterar Tommy Johansson från polisens Bråvallastyrka.

Kan vara organiserade stöldligor

Under natten mot söndagen påträffade polisen fyra av de stulna mobiltelefonerna i ett tält på festivalen. En man i 20-årsåldern och en yngling i övre tonåren var på söndagseftermiddagen frihetsberövade misstänkta för stöld av mobilerna. Ett brott som normalt anses vara osannolikt att klara upp.

– Det är ytterst få av de som har anmält detta som har någon beskrivning av händelseförloppet. Det brukar bara vara att man har befunnit sig i trängsel och sedan har man upptäckt att mobilen försvunnit under tiden, säger Tommy Johansson.

Polisen utesluter inte att det har funnits organiserade stöldligor på festivalområdet som har utfört brotten.

– Den typen av människor dras ju gärna till sådana här typer av evenemang.

Inget bedöms som allvarligt

I polisens slutrapport från festivalen återfinns 140 anmälningar gällande narkotikabrott, fem fall av skadegörelse, fem fall av rattfylleri och fyra olovliga körningar. När det gäller brottrubriceringarna olaga hot, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och bedrägeri har det varit ett fall av varje.

Bland brottsanmälningar finns också 14 fall av misshandel.

– Men det har inte varit något av allvarligare karaktär. Ingen har behövt lämna området för vård, säger Tommy Johansson som tillsammans med sina kollegor ändå anser att det har varit en ganska lugn festival – på det stora hela.