Den fristående organisationen Jämställd festival har granskat könsföredelningen på årets festivaler. Resultaten visar ingen större förändring – Sweden Rock och Summer burst låg kring 90 procent mansdominerade akter under sina festivaler förra veckan medan Popaganda och Storsjöyran har uppnått jämställdhet med lika delar kvinnliga och manliga akter på scenerna. (En akt kan vara både en soloartist eller ett band.)

Liksom föregående år höjs röster för jämställdhet i Norrköping, under Bråvalla Festival.

– Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt att de inte tar det här problemet trots all kritik, säger Josefine Nilsson, ungdomsinspiratör på Studiefrämjandets verksamheter i Linköping och projektledare för Band Camp i Norrköping.

Artikelbild

På hemmaplan. Tvillingsystrarna i Say Lou Lou spenderade ofta sommarlovet vid en sjö nära Regna i Finspångstrakten.

Hon tycker att just nästa veckas Band Camp, där tjejer får utveckla sin musikalitet på olika sätt under ett läger, eller festivalen Hemligheten på Dynamo i höst är bra exempel.

– Vi måste agera också, inte bara reagera– det syntes med all tydlighet när Jämställd Festival tog bort de manliga ankterna från årets festivalaffischer.

Under Where´s the music-festivalen i Norrköping tidigare i år anordnade FKP Scorpio ett seminarium kring temat jämställdhet i festivalsammanhang. FKP Scorpios bokare menade då att det är svårt att rita om hela branschkartan som bokare. Festivalbokare sitter längst ut i produktionsledet av musikbranschen på så vis att de bara kan boka in det som finns tillgängligt på turné just den tilltänkta festivalhelgen.

Under premiäråret 2013 var cirka 25 av 112 bokade akter kvinnodominerade. Med det i minnet är det plötsligt relativt bra att Bråvalla Festivals närmar sig 25 procent för akter med kvinnor 2015.När grafiken skapades var det som ni ser drygt 15 procent kvinnliga akter, men de höjde sina siffror rejält med en satsning på unga, svenska artister.

Artikelbild

Folkerts favoriter. Sheppards popanthem till hit, ”Geronimo”, petade ned självaste Pharell Williams ”Happy” från listtoppen. ?Foto: Pressbild, Bråvalla Festival

Att svenska, starka röster som Tove Styrke, Seinabo Sey, Silvana Imam och Zara Larsson med flera syns på Bråvalla Festival jämsides med etablerade akter som Lars Winnerbäck och Kent skapar en bra dynamik. Det gamla jämsides med det nya. Men ännu återstår en kvinnlig huvudakt, något som festivalen inte har lyckats med i år heller.