– Det har blivit ett sånt lyft sedan vi fick komma till teatern och fick ljud, ljus och rätt kostymer, säger musikeleven Maja Dusén.

Hon spelar prinsessan Adalena, en av huvudrollerna, som många elever ville få när audition hölls tidigt i höstas. Då fick eleverna göra ett sceniskt prov, ett dansprov och ett sångprov.

– Det är klart att audition kan kännas lite tråkigt ibland, men jag tror ändå att det är nödvändigt. Många var ute efter samma roller, säger teatereleven Martin Eriksson.

Artikelbild

| "Atlantis" är en musikal med många och storslagna ensemblenummer med dans och sång.

Den danska musikalen "Atlantis" spinner på myten om den sjukna staden och är en fantasi kring hur onda krafter tar över tronen. Atlantis blir då en plats präglad av girighet och svek, men hoppet och kärleken lever ändå vidare.

– Den har allt en bra musikal ska ha: kärlek, spänning och häftiga nummer med kör och koreografi. Sedan får också orkestern ta plats, säger föreställningens regissör Marcus Fyrberg.

– Det är ett superstort äventyr. Och det är det vi vill trycka på. Man får följa med på äventyret Atlantis, fortsätter han.

Stråk av humor finns med i historien. En av de komiska rollerna har Martin Eriksson som Zan-Zan, skurken Jabbadors högra hand.

Artikelbild

| De Geergymnasiets elever intar nu Stora teatern med den danska musikalen "Atlantis".

– Jag gillar verkligen roliga roller. Och det är kul att få göra det som jag tycker om mest nu i vårt sista projekt. När publiken skrattar vet man att man har gjort något bra, säger han.

Det är tredje gången De Geergymnasiet sätter upp "Atlantis". Den är lämplig för en stor ensemble och har många betydande roller. I Marcus Fyrbergs bearbetning har ytterligare roller lagts till.

Artikelbild

| Jacob Stribrny i rollen som den åldrade härskaren Atlas.

– Musikalen ser inte ut som tidigare. Vi har vridit till den lite, säger Marcus som även har strukit i manus så att den ska fungera som skolföreställning.

Sex år har gått sedan Marcus Fyrberg själv gick ut De Geergymnasiets musikprogram. Nu öser han beröm över de elever han arbetar med.

Artikelbild

| Maja Dusén och Martin Eriksson har bärande roller i musikalen. Efter studenten väntar musikallinje på folkhögskola för Maja och Martin ska showa på Kolmården.

– Jag är så otroligt stolt att få jobba med de här ungdomarna med allt det slit och engagemang de lägger ner. De gör ett fantastiskt jobb, tycker han.

Totalt är ett hundratal estetelever och deras lärare inblandade, men också teknisk personal från Östgötateatern. Eleverna kommer ifrån programmen musik, teater och dans. Men också bild och form samt film och foto har varit delaktiga i arbete med scenografi, smink och kostym.

Artikelbild

– Tack vare det här projektet lär man känna så många. Det känns nästan lite tråkigt när vi slutar om någon vecka, säger Martin Eriksson.

– Det är också så lyxigt att få jobba med proffsen på teatern. Det betyder massor för oss att få den erfarenheten med oss, säger Maja Dusén.